Kortfilmsdags!

Don Hertzfeldt är en klar favorit när det handlar om animerade filmer med sjuk humor, eller han och Phil Mulloy så klart. Här nedan kan ni njuta av Hertzfeldt Oscarvinnande bidrag "Rejected".

Mycket nöje (my anus is bleeding)


[Transsiberian]

Det här är absolut inte filmen jag ska se innan jag beger mig ut på Transibiriska-järnvägen i höst.
 

Hetaste filmnyheterna - JUNI -08

302? Miller klar för uppföljare till 300
Regissören för 300, Zack Snyder, har bekräftat att Miller för närvarande skriver på en uppföljare till 300. Dessutom är en liknande film vid namnet "War of the Gods" i görningarna. "302" är ännu inte spikad men "War of the Gods" börjar spelas in i början av nästa år.

Koreankst monster blir kinesiskt
Monsterfilmen "The Host" som gjorde succé (dock inte hos mig) kommer att få en uppöljare. De är Ningo Hao som kommer ta sig an den kinesiska uppföljaren. Biopremiär i slutet av 2009.

Inglorious Bastards manuset klart
Quentint Tarantino framförde på Provincetown Film Festival att manuset till hans nya film Inglorious Bastards nu äntligen är klart. Det ryktas om att Tim Roth och eventuellt Sylvester Stallone ska spela i filmen. Tarantino påpekar att det absolut inte ska jämföras med "The Dirty Dozen" och att den inte kommer att vara tidsbestämd, men modern och offensiv.

Spider-Man 4 klar 2011
Maj 2011 kommer den fjärde Spider-Man filmen att ha premiär enligt producenten Laura Ziskin. Varken Tobey Maguire eller Sam Raimi har ännu knutits till uppföljaren.

Vin Diesel tillbaka i Fast and the Furius
Det är alltså klart att Vin Diesel kommer tillbaka till den fjärde installationen i Fast and the Furius-serien. Med honom finns även Paul Walker från de tidigare filmerna. Regissören för Tokyo Drift, Justin Lin, står för regin även i denna. I filmen ska da få tag på en knarklangare och köra snabba bilar, just det.

Från Batman till Robin Hood
Christian Bale är ett hett namn just nu. Senaste nyheten är att han kommer att spela Robin Hood i en ny filmatisering tillsammans med Russel Crowe. Filmen går under namnet "Nottingham" och har premiär i november 2009. Regisserar gör Ridley Scott.

Stallone & Schwarzenegger i Bollywood
80-talets actionikoner ryktas ha teamat ihop sig för Bollywood-filmen Incredible Love. Dock handlar det högst antagligen endast om en camoe av paret. Men ändå. För övrigt öppnas även ett Bollywoodland-Themepark 2012.

Tidsresor, populärt tema
Nyligen meddelade Spike Lee att han kommer regissera "Time Traveler", en film som uppenbarligen handlar om tidsresor. Samma gäller för James Mangold och hans nya projekt "The Archive". Terminator 4, mer tidsresor?

Silver Surfer inte helt säker
Manuset är nu färdigt för spin-off-filmen om The Silver Surfer, fortsättningen på "Fantastic Four 2". Dock kan det vacklande resultatet på den senaste Fantastic Four-filmen sätta käppar i hjulet för projektet. Framtiden är nu oviss för silversurfaren och det kan bli att filmen inte blir av.

"Iron Man" till Cowboys vs Aliens
Downey Jr. är aktuell i action-komedin "Cowboys vs Aliens". Filmen kommer att köras i liknande stil som "Snakes on a Plane". Cowboys vs Aliens planeras vara klar runt 2010.

Vatikanen förbjuder Änglar och Demoner
Inspelningen av uppföljaren till Davincikoden har stött på problem. Två av Vatikanens kyrkor har sagt nej till att spela in i kyrkorna. Därav kommer inte Santa Maria del Popolo att komma med i filmen.

Gears of War
Die Hard 4.0-regissören Les Wiseman kommer att regissera filmatiseringen av succéspelet Gears of War. Ett nytt manus kommer att skrivas av Wiseman tillsammans med Chris Morgan.

Mer uppladdning för The Avengers
Förutom att Tony Stark (Iron Man) har en camoe i nya "The Incredible Hulk" så kan man även få en glimt av Captain America. Scenen var dock för brutal för bio-versionen och kommer först att få ses på DVD-verisionen av filmen. Förutom dessa går rykten om att Thor och Ant-Man ska finnas med i The Avengers. Premiär 2011.

Sällskapsresan, igen
Lasse Åberg har efter nio år återigen en ny Sällskapsresan-film på gång. Åberg berättar att han har haft planer på en ny film i över fem år. Den nya filmen går under namnet "En störd nörds börd". Jon Skolmen kommer även att återta sig rollen som Ole.

Nya musketörer
Det finns nu planer på att återigen göra en filmatisering av Alexander Dumas "Tre Musketörer", i alla fall om man ska tro Millenium Films. Filmen kommer bli lite av en Prequel och kommer möjligtvis få en uppföljare med den fjärde musketören D'Artagnan.

Ny RoboCop
En helt ny film om Robocop är görningarna. En representant för projektet meddelar att man strävar efter en hög åldersgräns för garanterad action och brutalitet. En regissör lär ska ha knytits till projektet men har ännu inte givits till känna. Filmen planeras vara färdig till 2010.

Smurfarna is back!
De blå snubbarna från 1958 gör comeback. Sony har nyligen köpt rättigheterna till en långfilm om Smurfarna. Manus skrivs av samma personer som till de två senaste Shrek-filmerna, David Stern och David Weiss. Inget premiär datum är ännu spikat.

DiCaprio som Ataris grundare
En film om spelföretaget Atari ligger i startgroparna. Det kommer bli en biografi om Nolan Bushnell som skapade Atari tillsammans med Ted Dabney. Bushnell kommer spelas av Leonardo DiCaprio.

Ritchie gör Sherlock Holmes
Guy Ritchie kommer att regissera en film om Sherlock Holmes för Warner Bros. Filmen kommer att basera sig på Tony Peckhams manus, dock med en hel del egna variationer. Downey Jr. lär även ska ha nämnts i anknytning till projektet.

Alien, Blade Runner... Untitled Ridle Scott Sci-fi
Ridley Scott återgår till Sci-Fi genren. Han berättar att han sökt efter en bok att filmatisera i över 20år och att han nu äntligen hittat den. Vilken bok det är vill han dock inte berätta i dagsläget. Manuset ska vara färdigt inom några månader och inspelningarna börjar efter att den nya Robin Hood-filmen är klar.

Will Smith possitiv till Bad Boys 3
Mr. Smith vill ha en tredje installation i Bad Boys-serien. Han säger att det verkligen behövs en Bad Boys 3. Will och hans son hade nyligen sett Bad Boys 2 och Will poängterar att den har den bästa filminledningen någonsin.

Bruce Willis i spelfilmatisering
Willis kommer att spela Kane i filmatiseringen av spelet Kane and Lynch. Spelet handlar om legosoldaten Kane som blir påtvingad ett uppdrag med den schizofrena mördaren Lynch. Inspelningarna börjar i årets slut.

Universal Studios i lågor
En kraftig brand har härjat i Universal Studios, Los Angeles. Branden uppstod från gnistor från en blåslampa och var en ren olyckshändelse. Bland saker som förstördes fanns dekorer från filmer som "King Kong" och "Back to the Future"..

Rob Zombies T-Rex poster!!!Holy fucking SHIT!

Rob Zombie har nyligen släppt en poster på sin uppkommande film Tyrannosaurus Rex, eller T-Rex som den även kallas. Och vad ska man säga? Det ser ju hur jävla bra ut som helst. Eller vad tycker ni?

Filmen kommer ha premiär 28 augusti 2009. Det här kommer vara något jag absolut inte får missa.

Death Race "3000"Den första postern till den nya versionen av Death Race har anlänt (klicka för större version). Dock är jag aningen besviken.

Visst ser bilarna riktigt coola ut längst ner, men karaktärerna längst upp skulle lika bra kunna vara hämtade från vilken Hollywood-smörja som helst. Skulle man kapa bort den övre hälften av postern skulle resultatet dirket bli 100% bättre. Death Race logon ser även alldeles förjävlig ut och är dessutom alldeles för liten. Det är alltså lika bra man klipper bort den också. Efter att ha tagit bort dryga 75% av så börjar det se riktigt bra ut. Eller vad tycker ni?I den här nya versionen av Death Race från 1975 ser vi Jason Statham i huvudrollen. Han spelar Jensen Aimes som blivit dömd till fängelse för ett straff han inte begått. Nu måste han ställa upp i Death Race för att få tillbaka sin frihet. Jag vet att det låter simpelt, och även jävligt klychigt. Men kom ihåg att det här är en "re-make" (till viss del) av en gammal 70-tals B-film, så det är i högsta grad meningen att storyn ska va tunn och istället utfylld med fullspäckad action. Filmen har även fått "R-Rating" så lite smaskiga scener ska det väl bli ändå.

Här nedanför kan du se en trailer på den nya versionen, ser riktigt schyst ut. Under den finns trailern på originalversionen från 1975 att jämföra med. He he.

Death Race 3000


Death Race 2000


Senaste sedda filmerna 26 juni -08

Atomik Cirkus 2004
Didier Poiraud, Thierry Poiraud
Betyg: 3+

En psykadelisk och flippad kärlekshistoria som slutar i en alien invasion och litervis med blod. Historien kretar runt James Bataille och hans kärlek Concia. Problemet för dem är att James av förtjänar ett fängelsestraff på 133år för att ha förstört en årlig paj-festival med sin motorcykel. James rymmer från fängelset samtidigt som en mystisk komet slår ner i det lilla samhället. Hur ska det gå med årets paj-festival?

Helt okej film faktiskt. Rätt speciell och väldigt psykedelisk, passar förmodligen inte alla i smaken. Jag gillar texterna i Concias sånger, de har en bra samhörighet med filmen och speciellt slutet. Genre-mixen var även riktigt underhållande och oväntad.


Vinnare och Förlorare 2004
Kjell Sundvall
Betyg: 2-

Det är det här man får när man slår sig ner framför TV'n och slår på TV4. Sönder-moraliserad familjefilm med "pytti-nytti-story" där hela filmen kan räknas ut i förtexterna.

Filmen handlar om ensamstående pappan Fredrik och hans dotter Magda. Fredrik är travkusk och vill vinna i hästtravet, Magda tänker ställa upp i skolmästerskapen och vinna en springtävling. Släng in lite familjeproblematik, ungdomstrots och en liten kärlekshistoria så har man en typisk svensk familjekomedi.

Det hela är rätt patetisk. Lättuträknad är bara förnamnet, man vet oftast exakt vad som kommer att hända och när. Skådespelarna är rätt dåliga men det finns några småroliga karaktärer, som han där snubben som äger bingo-hålan. Slutet är pinsamt dåligt. Mycket svag tvåa.


Den Bästa av Mödrar 2005
Klaus Härö
Betyg: 3+

Under fortsättningskriget i Finland mellan 1939-1944 evakuerades barn över till Sverige. Det här är berättelsen om en av alla dessa 70.000 barn som fick lämna sina föräldrar och komma till ett nytt land med ett språk det inte kunde förstå.

Historien är bra, baserad på en roman av Heikki Hietamies. Utförandet i filmformat känns dock inte lika genomarbetat. Skådespelet är av mycket varierande klass. Från mediokra insatser finns här riktigt bra prestationer från både Michael Nyqvist och Brasse Brännström. Fotot är det jag tycker är bästa med den här filmen, otroligt snygga vyer som fångats oerhört bra. Och ja, det finns en hel del bra saker med den här filmen men den känns inte riktigt helt färdigpolerad. Helhetskännslan är inte komplett. Alla förutsättningar fanns men man nådde inte riktigt fram, det här kunde ha varit så mycket bättre.


Fakers 2004
Richard Janes
Betyg: 3+

Småfifflaren Nick Edwards är skyldig en maffiaboss stora summor pengar. Desperata försök till snabba pengar drar honom slutligen till förfalsknings-branchen. Tillsammans med sin nya flickvän och hennes bror ska de försöka skramla ihop pengarna till den allt otåligare maffiabossen.

Jag måste faktiskt säga att jag gillade den här filmen. Kändes lagom smart och välgjord, speciellt med tanke på budget och ålder på regissören. Helt klart över förväntningarna. Visst är den rätt typisk på sina ställen men det är ändå bra flyt filmen igenom. Upplägget tycker jag även är bra. Vill se mer av dessa brittiska independent regissörer som t.ex. Shane Meadows. För övrigt tycker jag den är mycket bättre än t.ex. Layer Cake.

Första ROCKnROLLA trailern

Äntligen ett konkret bevis på liv från Guy Ritchies nya film ROCKnROLLA, Ritchies "back to the roots"-film som ska ta oss tillbaka till Lock, Stock och Snatch. Här är alltså den rykande färska trailern!Filmen har premiär den 5 september i år.

Batman Begins special utgåva


Nya batman-filmen "The Dark Night" är på inkommande. Det är också en helt ny specialutgåva av Batman Begins. Vi får dock vänta enda tills den 13 augusti på att lägga beslag på dunderpaketet.

Det mest intressanta med den här utgåvan är att den innehåller IMAX prologen. Alltså en kortfilm som visades före filmen på IMAX-biograferna. Smaskigt! Förutom prologen finns det ju självklart en uppsjö av annat extramaterial att gräva ner sig i.
Extramaterial
» I kulisserna
» The Dark Knight IMAX prologue
» Tankman Begins
» Batman - The journey begins
» Shaping mind and body
» Gotham City rises
» Cape and cowl
» Batman - The tumbler
» Path to discovery
» Saving Gotham City
» Genesis of the Bat
» Tankar och idéer kring skrivandet av Batman Begins
» Digital Batman
» Batman Begins stunts
» Confidential files
» Fotogalleri
» Trailer


Det finns även en limiterade utgåva som innehåller bland annat följande godheter;
- 5 samlarbilder med Batman Begins "keyart".
- 128MB USB flahs drive färdigladdad me en 2min sneakpeak av The Dark Knight
- 32-sidors serietidning med story boards och en serietidningsversion av IMAX prologen.


Finns att förbeställa på discshop.se

Kortfilmsdags!

Marv Newlands gamla klassiker från 1969. Den tecknade kortfilmen "Bambi Meets Godzilla" som 1994 blev utnämnd till en av de 50 bästa tecknade filmerna som någonsin gjorts. Här är den då för alla er som inte ännu har beskådat den! ...och så tar ni det lungt med spriten nu över Midsommar ;)


Senaste sedda filmerna - 19 juni -08

Den senaste veckan har det varit riktigt bra väder. Ja usch! Solen har skinit och det har nästan inte varit några moln på himlen. Helt perfekt sommarväder alltså, SKIT! Varför är då inte jag speciellt glad över detta? För att jag har legat inne i feber med gardinerna fördragna och med en hög av snytpapper framför mig. Det är fan inte roligt att vara sjuk när det är sommar. Nå, jag har i alla fall haft en ursäkt till att ligga i soffan och kolla på filmer och tv-serier hela dagarna.

Före jag blev sjuk hann med en sväng över till Sverige för att gå på bio. För ja, det finns faktiskt inte någon jävla bio på Åland! Biovalet blev Iron Man. Aningen förgången i biovärlden bland alla nya premiärer, men eftersom alla nu snackat om den så mycket så tänkte jag varför inte? Att den dessutom är med bland IMDB's top 200-lista övertygade mig om att det var på bio denna film skulle ses.


Walk Hard 2007
Jake Kasdan
Betyg: 2+

Det finns ju parodier på allt i dagens läge. Så klart ska ju även musikfilmsbiografierna få en egen. Idén låter lite små kul. Musiklegenden Dewey Cox, ja han är en fiktiv person, berättar sitt livs historia med alla "bio-pic" klyshor som går att använda sig av.

Kanske är det jag som inte sett tillräckligt många musikbiografi-filmer för att tycka att den här var speciellt rolig. Visst fanns det saker som var riktigt roliga. Ta bara scenen på hotellrummet med den där kuken, ha ha ha. Fan vad jag skrattade. Texten till duettlåten var även lite smårolig. Men förutom några få guld korn här och där i början, mot slutet är allt guld vaskat, så är det väldigt tunt på rolig humor. Filmen drunknar snabbt i ett långtråkigt och segt träsk som den aldrig lyckas ta sig upp ur. En stark tvåa för min del.


Power Rangers - The Movie 1995
Bryan Spicer
Betyg: 1+

Story? Power Rangers slåss mot onda monster som vill ta över världen, eller typ förstör den? The Bad guy heter Ivan Ooze och han är bokstavligt talat en rätt slemmig typ. Med sitt slime planerar han att ta över världen. Han börjar så klart med den lilla staden Angel Growe där Power Rangers har sitt näste.

Faktiskt riktigt jävla dålig. Men ändå rätt underhållande. Filmen är som ett längre avsnitt ur TV-serien som man så glatt älskade som liten. I dagens läge har dock den där kärleken svalnat och frysit till is för länge sedan. Usla vajer-effekter varvat med föråldrad CGI och totalt patetiska dialoger är vad man blir bjuden på. Allt har dock en rätt skön 90-tals charm, men efter 30min börjar man snabbspola för att inte somna. Theme låten är dock kick ass även i dagens mått och den finns så klart med i filmen. Stark etta?


Death Line 1972
Gary Sherman
Betyg: 2+

Brittisk thriller/skräck från 70-talet, går även under namnet Raw Meat. Handlar om att en person mystiskt försvinner på Russel Square's tunnelbanestation. Svaret på gåtan tycks leda mot en gammal tunnel som rasade och stängde in ett flertal personer.

Det är småskön dialog på ett sådär brittiskt sätt genom hela filmen. Dock alldeles för mycket och för lite verkstad. Den har helt klart sina stunder, men dessa är väldigt få. I längden blir det aningen tröttsamt.


Day of the Dead 1985
George A Romero
Betyg: 3+

Romeros gamla zombie-klassiker. Skäms lite över att jag inte sett denna tidigare. Filmen följer en grupp överlevande på en militär anläggning under jorden. En professor försöker lösa gåtan bakom zombierna och deras jakt på färskt människokött.

Lite för mycket prat och för lite Zombies, till en början. Man kunde ha tagit bort lite onödig prat-utfyllnad i mitten. Filmen kändes aningen för lång. 10min kortare och den kunde ha slutat på en svag fyra. Splatter-scenerna är i alla fall riktigt bra och mycket blod bjuds det på. Musiken är för övrigt en katastrof.


Torsk på Tallin 1999
Tomas Alfredson
Betyg: 5

En dokumentär-liknande film om en grupp svenskar som deltar i en arrangerad resa till Tallin för att hitta kvinnan i sitt liv.

Man måste helt klart se den 35min långa bonusfilmen på DVD'n som ger mer bakgrundsfakta om karaktärerna. Gustafson äger helt klart filmen med sina tre karaktärer. Allt är väldigt tragiskt men det är ändå humoristiskt, ibland vet man faktiskt inte om man ska/får skratta. Allting är i alla fall riktigt bra gjort. Man kanske inte förstår hur bra filmen är fören man tänkt igenom den några gånger. Slutresultatet blir en femma för min del. Den här filmen och Fyra Nyanser av Brunt visar att dessa herrar är Tragik-Komikens mästare i Sverige.


Iron Man 2008
John Favreau
Betyg: 4-

Vapentillverkaren Tony Stark konfronteras med sina forna synder efter att ha blivit skadad av ett av sina egna vapen. Utrustad med en högteknologisk skyddsdräkt blir han Iron Man och börjar bekämpa ondskan över hela världen.

Trodde faktiskt inte den skulle hålla så pass bra som den gjorde. Det var ren underhållning från början till slut. Kanske inte så engagerande, men den blev aldrig tråkig och höll tempot genom hela filmen. Klart en av de bästa super-hjälte-filmerna jag sett tillsammans med Batman Begins och Spider-Man 2. Svag fyra landar den på för min del.


Det var filmerna för den här veckan. Elle jo, såg faktiskt Sweeney Todd här om dagen med min flickvän också. Måste bara återigen påpeka att det är dem enda musikalen jag faktiskt tycker är riktigt jävla bra.

Med det får jag önska er en trevlig Midsommar. Titta förbi en sväng i morgon för en liten kortfilm att fördriva tiden med före festen börjar! Ha det.
// Matias

Biljakter från förr - Del 2

Gone in 60 Seconds
Jag nämnde tidigare nyinspelningen av Gone in 60 Seconds och hur otroligt fel det kändes att man gick och använde en datoranimerad bil för slutscenen, det måste ha fått H.B. Halicki som regisserade och spelade i originalfilmen från 1974 att vridigt sig i sin grav. Originalet, som är mest känd för sin 40 minuter långa biljakt, avslutades med att Halicki hoppade nästan tre meter med en Ford Mustang och bröt därmed ett flertal revben i landningen. Filmen brukade även skryta med att under de 97 minuter som den spinner lös på så demoleras hela 93 bilar.

Komedier
I slutet av 70-talet började komedierna haka på med biljakterna och filmer som Smokey and the Bandit (kanske mer känd som Nu Blåser vi Snuten), Grand Theft Auto (inte att förväxlas med spelserien) och Blues Brothers började dyka upp . Biltävlingar på motorvägar tvärs över USA:s delstater (inspirerade av Two-Lane Blacktop) blev även ett populärt tema. Där hittar vi bland annat filmer som Death Race 2000 (1975), The Gumball Rally (1976) och The Cannonball Run (1981). ”Smokey” och ”Cannonball” fick även flertalet katastrofalt dåliga uppföljare.Riskerade livet
Det som är så fascinerande med dessa gamla biljaktsfilmer är att på den tiden de gjordes så fanns inte möjligheten att trickfilma så mycket, det man ser bilarna göra i filmerna gjorde de på riktigt helt enkelt. Så klart var det ju livsfarligt och självklart hände flera olyckor under inspelningarna. Skådespelarna i dessa filmer riskerade sina liv bara för att underhålla publiken, vilket jag tycker man kan lägga lite omtanke på då man ser filmerna.

Biljakter idag
Men även fast de äldre biljakterna är att föredra så kan man faktiskt hitta några guldkorn i dagens filmer. Några bra exempel är The Rock (1996), Ronin (1998) och Bourn Identity (2002), Death Proof (2007)


Nästa gång vi återvänder till "Biljakter från förr" så ska vi ta upp varje film för sig med en liten recension samt betyg. Så höll ögonen öppna!

Biljakter från förr - Del 1

Gone in 60 SecondsThey don't make em' like this anymore
Tycker du som jag, att biljakterna i dagens filmer inte kommer upp i samma häftiga känsla som de man såg i filmer från förr. För nog kan du väl hålla med om att det inte känns riktigt äkta när man ser t.ex. Nicolas Cage hoppar över en bilkö med en datoranimerad bil i nyinspelningen av Gone in 60 Seconds, när man vet att skådespelare som Steve McQueen och H.B. Halicki riskerade livet i biljaktsscener för deras filmer.

Sen bilens begynnelse
Biljakter har kunnat ses på film enda sedan bilen blev uppfunnen. Dessa scener har alltid varit populära bland åskådarna eftersom de är snabba och innehåller mycket spänning. Samtidigt är de relativt billiga för filmskaparna. Biljakter har även varit ett simpelt sätt att få in mer action i filmer utan att det skulle höja på åldersgränsen, vilket garanterade en större publikskara.

Steve McQueen
Den första egentliga milstolpen för biljakter på filmer var helt klart Bullit från 1968 med ovannämnda Steve McQueen bakom ratten. I de mest fatala delarna av den legendariska biljakten längs San Fransiscos gator lutade sig McQueen extra mycket mot fönstret, bara för att man skulle se att det faktiskt var han och inte en stuntman som körde bilen.

Bullit Vanishing Point The French Connection

Two Lane BlacktopBiljaktsvågen
1971 kom ytterligare en banbrytande film, The French Connection, där Gene Hackman spelade den hårdkokta snuten Jimmy ”Popeye” Doyle. Där tidigare filmers biljakter utspelade sig på avstängda gator och motorvägar, fick vi nu se samma sak fast i rusningstrafik med fotgängare på trottoarerna. Samma år kom även streetrace-filmen Two-Lane Blacktop och något som ses som den bästa biljaktsfilmen som någonsin gjorts, nämligen Vanishing Point. I filmen får man följa våghalsen Kowalski, spelad av Barry Newman, som slår vad om att han kan leverera en vit 1970 Dodge Challenger från Collorado till Frisco på 15 timmar.


Mer biljakter blir det imorgon i del-2.

DiCaprio som Ataris grundare

Ataris grundare
Leonardo DiCaprio är aktuell för huvudrollen i filmen om spelbolaget Atari. Filmen kommer att bli en biografi om Nolan Bushnell som startade företaget med Ted Dabney i början på 70-talet. Atari blev ett av de största spelföretagen på marknaden och var grundaren till det världskända arkadspelet "Pong". För manuset till filmen står de rätt okända regissörerna Brian Hecker och Craig Sherman. Hecker är för övrigt aktuell med filmen Bart Got a Room som lär ska vara riktigt bra. I alla fall om man ska tro de drygt 70 personerna som röstat upp den till 9.3/10 på IMDB.

Intressant
Tror det här kommer bli riktigt bra. DiCaprio är på topp och har redan gjort helt lysande gestaltningar av verkliga personer i "Catch me if you can" och "The Aviator". Historien om Atari är för mig väldigt intressant då jag tycker om dokumentärer om tv-spel och speltillverkare. En film om Nintendo skulle inte vara helt fel heller, eller i alla fall en dokumentär om företaget.


Det var den veckan, jag får önska er en trevlig helg och hoppas att ni ser mycket film i helgen. Vi hörs igen på Måndag!
// Matias

Horror film wisdom

 • Här följer några kloka ord från skräckfilmens värld som jag snubblade över på the Internets vi the Google.

  1. When it seems that you've killed the monster, never check to see if it's really dead.

  2. If you find that your house is built upon or near a cemetery, was once a church used for black masses, had previous inhabitants who went mad or committed suicide or died in some horrible fashion or who performed necrophilia or satanic practices, move away immediately.

  3. Do not search the basement, especially when the power has just gone out.

  4. If your children speak to you in Latin or any other language which they do not know, or if they speak using a voice other than their own, shoot them at once. It will save you a lot of grief in the long run. Note: it's unlikely they'll die easy, so be prepared.

  5. When you have the benefit of numbers, never go alone.

  6. If you're searching for something which caused a noise and find out that it's just the cat, leave the room immediately if you value your life.

  7. If you're running from the monster, you will most likely trip or fall. If you are female you will.

  8. Stay away from certain geographical locations, some of which are listed here: Amityville, Elm Street, Transylvania, Nilbog (God help you if you recognize this one), the Bermuda Triangle, or any small town in Maine, especially if it is called Derry.

  9. If your car runs out of gas at night, do not go to the nearby deserted-looking house to phone for help.

  10. Hen something bad is chasing you, bear in mind that when you try to start your car, no matter how reliable the vehicle is normally, you'll have to crank the engine over many times before it will fire up.

  11. People arriving to rescue you generally get ambushed by the monster, so don't rely on them as your only means of escape. In fact, expect to be surprised and delayed by encountering their flayed corpse at some point.

  12. Do not call the police as they are either evil and will turn you in or will not believe you and laugh at you. Either way, you must handle the problem yourself.

  13. If you are using a gun to combat the all-comsuming evil, it is a good idea to quickly find a new means of defense, because no matter how much ammo you have, you'll run out just before you kill the monster (unless your name is Ash, in which case, you'll never have to reload).

  14. If you have defeated the monster, pay close attention to the camera, if it pans away for no apparent reason at all, get the heck out of there.

  15. Skeptics are always proved wrong in some horrible, nasty, painful way. Be a believer.

  16. If you are a child, don't panic! Monsters only attack overly horny teenagers. Children can NOT be killed in a movie, only possessed or absorbed. So cheer up!

  17. If you've beaten the monster into a bloody pulp and you're sure he must be dead, take the opportunity to dismember, burn, eat, blow up or otherwise utterly destroy him.

Senast sedda filmer, 10 Juni -08

Eastern Promises 2007
David Cronenberg
Betyg: 3+

David Cronenberg och Viggo Mortensen följer upp "A History of Violence" med denna ryskinspirerade maffiasaga.

Barnmorskan Anna (Naomi Watts) försöker desperat hitta släktingarna till ett nyfött barn vars mor dog i förlossningen. Modern visar sig vara en rysk prostituerad som var involverad i den ryska maffian. Det dröjer inte länge fören Anna blivit indragen i den undre världen i hopp om att finna svar på moderns förflutna.

Det är en helt okej film med några bra scener. Och en jävligt bra Viggo, skulle det inte varit för honom skulle filmen antagligen inte ha fungerat. Fler samarbeten mellan Cronenberg och Viggo! Storyn känns delvis bra men den har sina hål. Varför överlät t.ex. inte Anna utredningen direkt till Polisen istället? Är det så att alla barnmorskor egentligen är detektiver på fritiden? Filmen har i alla fall några underhållande "moments". En nerblodad och naken Viggo som dinglar med kuken och slåss för sitt liv mot två ryska torpeder. Filmen slutar på en stark trea för min del.
Trailer | IMDB


Hollywoodland 2006
Allen Coulter
Betyg: 3

Louis Simo (Adrien Brody) försöker knyta ihop ledtrådarna för den mystiska bortgången av Gerorge Reeves (Ben Afflek), 50-talets Stålmannen. Var det ett självmord eller blev han mördad? Luois börjar göra en hel del upptäckter i filmstjärnans förflutna som kanske kan hjälpa honom att lösa fallet.

Jag gillar sättet den är filmad på. Likaså stilen och hoppandet mellan det som hände före och efter mordet. Man har verkligen lyckats fånga den där 60-tals känslan med fotot och musiken. Affleck känns till och med, hör och häpna, helt okej i sin roll som Reeves. Trodde aldrig att det skulle fungera med honom i huvudrollen. Filmen är dock alldeles får långdragen och det blir aldrig riktigt spännande eller intressant. Den går på samma nit som The Black Dahlia, snygg och välspelad men för långdragen och inte speciellt intressant.
Trailer | IMDB


Body Melt 1993
Philip Brophy
Betyg: 2+

I det lilla samhället Pebbles Court tror sig invånarna leva de perfekta liven. Ovetande om att Vimuville Health Resort använder dem som försökskaniner i ett experiment som går ut på att framställa en supervitamin. Vitaminen ska ge otroliga krafter, men dessvärre tycks inte kroppen klara av de enorma påfrestningarna. Resultatet blir att människorna börjar smälta till pölar av slime.

Australiens svar på Troma? Det är en rätt underhållande och geggig film. Benämningen "Melt-Movie" passar sannerligen in här. Det finns ett antal sevärda scener här. Tempot är dock alldeles för långsamt det och filmen är överlag för händelselös för att dra upp betyget till en trea. Man ska heller inte vara alltför bakis när man ser den, he he. Måste försöka få tag på filmen Street Trash nu bara, den lär ska vara den ultimata "smält-filmen". Philip Brohy gjorde för övrigt sin filmdebut med "Salt, Salivia, Sperm and Sweat", bara titeln gör den filmen värd att se.
Clip | IMDB


Gymkata 1985
Robert Clouse
Betyg: 2

USA's regeringer skickar iväg elitgymnasten Jonathan Cabot för att delta i den brutala och dödliga tävlingen "The Game" i Parmistan. Den som vinner tävlingen får önska sig vad som helst, Jonathan är beredd att göra vad som helst för att vinna.

Vilket förlorat litet guldkorn i B-filmsvärlden. Filmer som denna borde dock inte vara längre än 60min, för de är så länge man orkar hålla sig engagerad i dem. Alltså var början riktigt bra och bjöd på många skratt, medan det mot slutet blev onödigt patetiskt och långdraget. Den där gamla staden uppe på kullen var riktigt cool, likaså svettiga och håriga Prince Rubali. Helt klart en "dagen-efter-must-see"
Trailer | IMDB


Där hade vi då de senaste filmerna jag sett. Nya filmer nästa vecka.

Grindhouse - ÄNTLIGEN!!!

Nu äntligen!
Fick nyligen mina smutsiga fingrar på den japanska utgåvan av Grindhouse, alltså den med de nerklippta versionerna och alla faketrailers. Har snällt hållit händerna på täcket när det gällt att se de längre versionerna av Planet Terror och Death Proof. Jag ville såklart se Grindhouse först.

Ett långt år
Det har varit en lång väntan, lite över ett år faktiskt. De längre versionerna har både hunnit ha biopremiär och släppts på DVD. Men jag har tittat bort, försökt tänka på annat och hållit för öronen när andra berättat om filmerna. Allt för att få ut så mycket som möjligt ur min första Grindgouse-Trip.

Inte spoila känslan
Jag ville tänkte "vad fan hände nu?" när delar ur filmerna saknades och helt ologiska saker hände. Jag vill även få tänka "aha, det var det som hände där" när jag sedan ser de längre versionerna. Denna extas i Rodriguez/Tarantino-himlen skulle inte gått att uppnå ifall jag hade följt med strömmen och sett de längre versionerna först. Så jag behöver antagligen inte säga att det var värt väntat?

Oklippta versionerna
Nu har jag de längre versionerna framför mig och efter att jag sett dem lovar jag er att berätta om allt som går att berätta om det här kanonpaketet.

Filmrecension - La Antena (The Aerial)

Regissör: Esteban Sapir
År: 2007
Betyg: 5

Jag måste börja med att säga att det här är den mest originella filmen jag sett sen City of the Lost Children. Argentinaren Esteban Sapirs surrealistiska tribut till den svartvita stumfilmen är helt klart ett mästerverk för sig.

Historien utspelar sig i en dystopisk stad, regerad av den ondskefulla diktatorn Mr TV. Han styr staden med järnhand och tvingar folket att äta hans tv-snacks och se på endast hans egna tv-kanal 9. Tillsammans med den galna proffesorn Dr Y har Mr TV även lyckats stjäla folkets röster och tal. Men han nöjer sig inte där. Med den enda kvarvarande rösten i sitt grepp, tillhörande en ung sångerska, tänker han förslava hela befolkning och stjäla det sista de har. Nämligen deras ord. Stadens enda hopp om en räddning förs över på en gammal tv-reparatör och dennes familj. De har nämligen en plan för hur de kan rädda staden med en hemlig röst tillhörande sångerskans son.

Fantasifullt är minst sagt vad man kan säga om den här filmen. Ibland undrar man hur någon ens kan komma på något som detta. Stämningen är rätt mörk, men det finns ändå ett lager av komik i denna svartvita och stumma värld. Filmen saknar nästan helt tal, all dialog framförs istället av serietidningsliknande pratbubblor. Detta fungerar förvånansvärt bra då texten är intergrerad i själva handlingen på ett smart sätt.

Karaktärerna är något av det bästa med den här filmen. Helgalna Dr Y är en självklar favorit med sin TV som mun. Musiken är även den helt enanstående och lyfter upp filmen rejält. Det enda som man möjligtvis skulle kunna klaga på är att den i första anblick kan kännas lite långsam och tunggående. Men efter att man har fått tänka igenom och bearbetat allting så kommer man slutligen att förstå hur otrolig den här filmen är. Det här är något man absolut inte får missa.

Trailer

Ritchie tar sig an Sherlock Holmes

Guy Ritchie på gång igen
Förutom RocknRolla, uppföljaren till Lock, Stock och Snatch som har premiär i höst, så har Ritchie helt nya planer på gång. Nu är det nämligen ingen mindre än Sherlock Holmes som ska filmatiseras av britten.

Sherlock al á Ritchie
Vi kan förvänta oss att Ritchie kommer att lägga sin egen prägel på historien. Han har nämligen planerat på att skriva om en hel del av Tony Peckhams manus som är baserat på Lionel Wigrams seriealbum om Holmes. Handlingen är dock inte fastställd ännu men Warnerbros, som står för projektet, lovar en mer äventyrslysten Sherlock Holmes. Han kommer dra mer nytta av sina talanger som boxare och fäktare, säger Wigram.

Sherlock Holmes och hans medhjälpare Dr Watson ska vi kunna se på biograferna 2010.

Kortfilms dags!

Här om dagen fick jag tag på en liten vacker film från Kroatsien. Kortfilmen heter Silencium och är en rätt psykadelisk resa genom religionens maktmissbruk. Såg att den fanns på youtube och tänkte att jag skulle dela med mig av den.


Donnie Darko 2

Helvetet frusit till is?
Nu är det då hugget i sten, ryktena är sanna. Hur overkligt det än låter så kommer Donnie Darko att få en uppföljare. Helvetet har frusit till is! Men är det nu så farligt ändå? Jo, det är det. När såg du en uppföljare av nutidens kultfilmer, som verkligen var hållbar? Jag menar American Psycho 2 är ju ett riktigt mästerverk, liksom Butterfly Effect 2. Vad kommer härnäst, Requim for a Dream 2?

Tv-Serieregissör
För regin till S. Darko, som uppföljaren kommer att heta, står den rätt nya regissören Chris Fisher. Fisher har mest tv-serieavsnitt bakom sig men även några floppade skräckfilmer och halvdana kriminal-thrillers. Tror jag på succé? Nej.

Sju år efter första filmen
Filmen kommer att utspela sig sju år efter den första. Vi kommer få följa Donnie Darkos syster, Samantha Darko, och hennes problem med sin familj. Hon bestämmer sig för att rymma iväg med sin bästa vän Evigan när de blir plågade av bisarra visioner. Lyckligtvis är det Daveigh Chase som kommer återta sig rollen som systern. Det ger ändå lite hopp om filmen. Andra skådespelare som blivit bekräftade är Ed Westwick, Justin Chatwin, Elizabeth Berkley och Briana Evigan - alla kända från diverse tv-serier. Filmen har premiär nästa år.

RSS 2.0