The Dark Knight "nersparkad"Då var det alltså färdigbriljerat med första platsen på IMDB's top 250-lista för The Dark Knight. Filmen har blivit nersparkad två placeringar och ligger för närvarande på tredje plats. Filmen kommer antagligen sjunka fler placeringar inom kort. Personligen tror jag ändå att filmen kommer finnas med bland top-10 på listan en lång, lång tid framöver.

IMDB TOP 250

Senaste Sedda Filmer 11 Aug -08

The Dark Knight 2008
Christopher Nolan
Betyg: 5-

Batman tar upp kampen mot stadens nya galna skurk, Jokern. Till sin hjälp har han poliskonstapel Gordon och Gothams nya distriktåklagare, Harvey Dent.

Svår film att slutligen betygsätta. Det här den första filmen i mitt liv jag ger en svag femma. Det finns så mycket bra i den här filmen, men även saker som stör och retar mig. Jag tycker alldeles för mycket vikt lades på Dent. Hans utveckling känns onödig i den här filmen och kunde givit plats för annat , t.ex. Jokerns förflutna. Dents historia kunde ha fortsatt i nästa film istället. Det trycks även in för mycket i filmen och det ger en kännsla av överfyllnad. Lite samma fenomen som uppstod i Spider-Man 3.

Angående Ledgers otroliga prestationer så är det just vad de är, otroliga. Filmklippet där han gormar åt batmankopian gav mig gåshud. Han känns så oberäknelig och totalt sinnesjuk, men ändå med fullständig koll över situationen. Det är den mest välspelade och sjuka karaktären jag sett på länge.

Det känns ändå som om det är något som fattas i filmen, eller rättare sagt saker som borde ha sparats till nästa film. Men det är ju fortfarande en helt lysande film med en helt lysande Bale och Ledger. Egentligen är den inte riktigt värd en femma, men en fyra känns alldeles för snålt. Så ja, för första gången i mitt liv kröner jag en film till en svag femma.


Stranger Than Paradise 1984
Jim Jarmusch
Betyg: 4

Idylliske jänkaren Willie blir tvungen att ta hand om sin ungerska kusin Éva då hon kommer på besök till staterna. Hon ska bo hos honom tills hon kan flytta och få arbete i Clevland. Willie tycker inte alls om idén och vägrar komma överens med henne. Till slut blir de ändå vänner och Willies kompis, Eddie, fattar tycke för henne. När Éva väl åkt bestämmer de sig båda för att bege sig iväg på en roadtrip för att hällsa på henne.

Ytterligare en elegant och skön film att drömma sig bort med av Jarmusch. Filmen handlar egentligen inte om något. Det är bara ett enda dagdrivande i lungt tempo till sköna toner. Karaktärerna är bra porträtterade och det gör sina roller med inlevelse. Det finns alltid ett skönt lung i alla dessa filmer av Jarmusch, dock svårt att sätta fingret på. Dolt där inne finns även hans typiska humor inbakad. Humor som egentligen inte är humor, men som transformeras till det av Jarmuch sarkasm till USA. Det är en skön och lugn film helt enkelt. Perfekt att gräva ner sig i under 90min.


Young People Fucking 2007
Martin Gero
Betyg: 3

En humoristisk skildring av fem unga pars sexliv under en och samma natt.

Det här är egentligen en samling kortfilmer som går under samma tema. Unga pars sexliv med smak av humor. Personerna i de olika scenerna har ingenting med varandra att göra. Vilket är rätt tråkigt. Det skulle helt klart kännts mer genomtänkt om allting var sammanvävt på något smart sätt. Nu talar varje kapitel för sig själv. För att få kortfilmerna att kännas som en helhet, läs långfilm, har man delat upp dem och visar turvis ca 5-10min från varje scene.

Det är scenen med paret, "The Couple", som är guldkornet i filmen. Riktigt bra, pinsam och jävligt rolig. The Roomates kändes som en av alla hundra high-school sex-scener och var som bäst lite humoristisk. De andra var ganska mediokra de med men höll en godkänd och stabil nivå. Om "The Couple" hade varit en kortfilm för sig så skulle den lätt varit värd en fyra, kanske t.om en femma.


Doomsday 2008
Neil Marshall
Betyg: 3-

Ded dödliga "reaper-viruset" biter sig fast i skottlands befolkning. Enda utvägen är att sätta befolkningen i karantän genom att bygga en gigantisk mur runt hela landet. Trettio år senare dyker viruset upp i grannlandet England. En elitstyrka skickas iväg till det inspärrade Skottland för att finna ett botemedel mot viruset.

En salig blandning av massa andra filmer, kortfattat. Gillar man filmerna som ligger i smeten så är det klart en fördel om man vill kunna bli underhållen. Personligen tycker jag det går väldigt mycket upp och ner på betygsskalan under filmens gång. I början siktar det upp mot fyra men i mitten ligger den och drar på botten för att i några scener dra sig tillbaka upp till ytan. Det finns mycket dåligt med den här filmen, mycket som känns kopierat och återanvänt. Men det finns även mycket som känns originellt, vågat och nytänkande. Rikligt med blod och gore bjuds det, och det är ju välkommet. Själv är Jag lite svag för post-apokalyptiska filmer a lá Mad Max så jag måste dra mig till att ge den en mycket svag trea. Även fast musikvalet i 50% av filmen fick mig att vilja spy. Var han som valde musik döv eller vad fan var problemet?


Turkey Shoot (Blood Camp Thatcher) 1982
Brian Trenchard-Smith
Betyg: 2

Året är 2000. De rebeller som inte accepterats av samhället skickas iväg till arbetsläger där de torteras. En gång per år får ett antal fångar chansen till frihet. Men först måste de ställa upp och överleva i det s.k. "Turkey Shoot" där vakterna jagar dem med diverse vapen i djungeln.

Känns stundvis lite Battle Royale över den här, även fast likheterna är rätt långsökta. Trodde faktiskt att den här skulle innehålla mer smaskiga scener. Istället drar man ut på allting och i längden blir det rätt tråkigt. Den är ändå rätt cool med roliga karaktärer, men vad fan gör den där "varulven" med i filmen, hur fan tänkte de där? Filmen är i alla fall sevärd för oss som tycker om att drömma oss bort i b-filmens värld för en stund. Här finns idiotisk humor, dåligt skådespel, klockrena karaktärer och slutscenen där Tatcher blir skjuten i småbitar. Helt perfekt! Den scenen kunde man ha på repeat i evigheter.


Där var det, blir säkert mer denna vecka då jag skövlat mig genom en hel del filmer de senaste dagarna.

"Batman Tumbler" Replica!

I helgen var jag då över till Stockholm och såg The Dark Knight på 1'an i Sergels. Mäktigt. Recension av filmen och andra sedda under veckan som gått är på kommande.

Många har blivit inspirerade av Batman, inte minst sagt Bob Dullam och Bob Causey som byggt sin alldeles egna "Batman Tumbler", och ja! Den går att köra. För övrigt har killarna även byggt en Batmobile inspirerad av Batman Forever... vilken jävla film att ta inspiration från? Herrarna har redan en Bat-POD under konstruktion.För mer bilder kan ni besöka deras hemsida:
dullman-causey.com

Nytt från Death Race!Ny poster och två nya bilder från nya Death Race. Logon har helt klart blivit bättre och postern i sig ser hundra gånger bättre ut än den tidigare. På bilderna nedan ser vi lite mer av hur bilarna kommer att se ut. Fränt!
Bästa regissörerna?

Enligt Filmtipset.se så är det här min top 20 lista på regissörer jag sett minst 5 filmer av.

1. Quentin Tarantino
Snitt: 4.29/5 Sedda: 7/8

2. Peter Jackson
Snitt: 4.25/5 Sedda: 8/10

3. Aki Kaurismäki
Snitt: 4.14/5 Sedda: 7/22

4. Terry Gilliam
Snitt: 4.00 Sedda: 5/15

5. Jim Jarmusch
Snitt: 4.00 Sedda: 5/14

6. James Cameron
Snitt 4.00 Sedda: 5/11

7. Steven Spielberg
 Snitt: 3.87 Sedda: 15/31

8. Robert Rodriguez
Snitt: 3.86 Sedda: 7/14

9. Francis Ford Coppola
Snitt: 3.80 Sedda: 5/25

10. Martin Scorsese
Snitt: 3.62 Sedda: 8/33

11. Tim Burton
Snitt: 3.62 Sedda: 13/17

12. Danny Boyle
Snitt: 3.60 Sedda: 5/11

13. Stanley Kubrick
Snitt: 3.57 Sedda: 7/16

14. Sam Raimi
Snitt: 3.57 Sedda: 7/14

15. Ridley Scott
Snitt: 3.50 Sedda: 8/20

16. Jan Svankmajer
Snitt: 3.50 Sedda: 6/30

17. Brian De Palma
Snitt: 3.50 Sedda: 6/30

18. Joel Coen
Snitt: 3.43 Sedda: 7/14

19. John McTiernan
Snitt: 3.40 Sedda: 5/11

20. Jay Roach
Snitt: 3.40 Sedda: 5/8

Månadens hetaste filmnyheter... Zzzzz

Månadens filmnyheter?

Äh, kolla här istället: Moviezine

RSS 2.0