Första T4 bilden

Terminator 4Första "conept-art" bilden från Terminator 4 har läckt ut på the Internets. Ser rätt lovande ut. Mörkt och "post-apocalypt'iskt".

Klicka för större bild.

Senast sedda filmer 2 - MAJ -08

Mystery Train 1989
Jim Jarmusch
Betyg: 4+

Filmen utspelar sig Memphis och är uppdelad i fyra partier, alla sammanvävda med varandra. Vi får följa ett ungt japanskt par som vill uppleva stadens musikaliska historia, en italiensk kvinna som blivit tvungen att mellanlanda med sin mans likkista, ett gäng från staden som gör bort sig och en kvinna som varit tillsammans med en i gänget.

Återigen en helt underbar film av Jarmusch. Den första historien är klart bäst, men de andra är riktigt bra de med. Karaktärerna är, som vanligt när de handlar om Jarmusch, både intressanta, roliga och välspelade av respektive skådespelare. Buscemi var en glad överraskning, visste inte att han var med i denna. Det är dock en sak jag kom att tänka på, finns det bara ett hotell i Memphis?
Trailer | IMDB


The Cottage 2008
Paul Andrew Williams
Betyg: 4-

Ett kidnappningsförsök spårar ur, minst sagt. Kidnapparna finner sig plötsligt på en bondgård i de engelska ödemarkerna där mycket mystiska saker tycks försigå.

Kan man få nog av splatter-komedier? Svaret är nej, så länge de är roliga och gjorda med glimten i ögat. Blev mycket besviken på senaste Black Sheep som inte alls levde upp till förväntningarna. Här har vi i alla fall en film som lever upp till nästan samma standard och humor som Shaun of the Dead.

Det är nästan bara den här sortens humor som är rolig i dagens läge. Annars är det bara löjliga och överspelade komedier med usla skådespelare som skits ut. Den här filmen gav mig många bra skratt. Karaktärerna var sköna även fast Peter kändes lite som Hunter S. Thompson i Fear and Loathing och att den där bonden var en kopia av Leatherface. Men det kanske var meningen. Rikligt med humor bjuder den på i alla fall, speciellt mot slutet. Har inte skrattat så här mycket på länge.
Trailer | IMDB


Alice 1988
Jan Svankmajer
Betyg: 4-

Lewis Carrols saga om Alice i underlandet. Här i regi av den tjeckiske surrealisten Jan Svankmajer.

Historien är från början en helt galen och "urflippad" resa i fantasins värld. Vad blir det inte då när Svankmajer står för regin? Det var det första jag tänkte när jag hörde om den här filmen. Vad finns det då att säga nu efter att man sett den? Surrealistisk, urflippad, konstig, bisarr, galen, sjuk, humoristisk... och helt underbar. Den var inte riktigt så bra som jag trodde att den skulle vara, men det helt klart en fyra. En svag fyra dock. Bästa långfilmen av Svankmajer är fortfarande Lunacy i mitt tycke.
Clip | IMDB


Den Gode Strømer 2004
Lasse Spang Olsen
Betyg: 3-

Sverige har sina polisfilmer, Danmark har sina smågangster-filmer. Här har vi ännu ett underhållande exemplar bland danska smågangsters.

Jens är Polis. Men polisbrickan hindrar inte honom från att ha en bekantskapskrets med mindre lagliga personer. Det är även på grund av dessa kontakter som Jens dras in i en svåruppklarad härva blad de olika gängen i staden.

Det första jag vill säga om den här filmen är att den skulle ha varit så mycket bättre med annan musik. Den där jävla "Litte Less Conversation" var mycket irriterande och förstörde stämningen i filmen. All annan "dunka-dunka" techno kunde man även ha spolat ner i toalettstolen. Måste det vara sådan musik bara för att han där skalliga snubben från Aqua är med i filmen?

Annars är det en riktigt underhållande film i typsik danks-smågangster-stil. Den totalt action-överexponerade slutscenen var extrem humor. Rastasnubben var för övrigt skönaste personen i hela filmen, vilken röst!
IMDB

Månadens hetaste notiser - MAJ 08

Snuten i Hollywood 4
Eddie Murphy har skrivit på kontrakt för en fjärde Beverly Hills Cop. Förslaget var Myrphys eget och kommer regisseras av Brett Ratner. Filmen planeras ha premiär 2010 enligt Variety.

Pollack har avlidit
Regissören och skådespelaren Sindey Pollack har avlidit av cancser vid 73-års ålder. Han är mest känd för sin roll i filmen Tootsie och sin Oscar för "Out of Africa" 1986.

The Hobbit stoppad?
J.R.R. Tolkiens son, Christopher Tolkien, hävdar att New Line Cinema är skyldiga familjen 158 miljoner dollar. Med rättegångskampen försöker sonen stoppa "The Hobbit" och dess uppföljare.

Playboy blir film
Robert Downey Jr kan komma att spela Hugh Hefner, i alla fall om Hefner själv får välja. Filmen i fråga kommer att handla om Hefners framgångar i Chicago och hur han startade det som idag är Playboy

Indy 4 bannlyst i Ryssland?
Komunistpartiet rasar mot filmen och kallar den "antisovjet propaganda" och historieförfalskning. Partier kräver att filmen totalförbjuds i landet.

Indiana Jones 5
George Lucas vill ha ännu en femte film i serien med Shia i huvudrollen. Harrison vill han att ska återkomma som mentor likt Sean Connery gjorde i den tredje.

Två nya Spider-Man filmer
James Vanderbilt har nyligen skrivit klart manuset för Spider-Man 4. Han säger att manuset skulle tänkas kunna öppna upp för även en femte film. Båda filmerna skulle i så fall spelas in samtidigt.

Jason Voorhes har fått ett nytt ansikte
Caleb Guss kommer att spela den unge Jason i Marcus Nispels re-make av den gamla kult skräckisen. Premiär blir fredagen den 13 2009.

Uppföljare till Farenheit 9/11
Michael Moore har planer på en mer provokativ uppfölja på sin politiska dokumentär från 2004. Moore vill inte avslöja annat än att filmen planeras vara klar för premiär under nästa sommar.

Wilhelm Tells historia filmatiseras
Debuterande Ian Quinn ska regissera filmen om den påhittige prickskytten Tell. Inspelningarna påbörjas i höst och ska vara klara för premiär 2010.

MacGyver blir film
Lee David Zlotoff, skaparen av serien, avslöjar att en filmatisering är redo för inspelning i år. Vem som står för huvudrollen är fortfarande oklart. Richard Dean Anderson? Hoppas.

Terminator, familjefilm
Med en nordisk åldersgräns på 11år, 7år i målsmans sällskap, blir de nya Terminatorfilmerna trevliga och nertonade familjefilmer. Från bolagets sida ser man detta som positivt då det försäkrar försäljningen av leksaker bland barnen.

Tarantino laddar om
Quentin Tarantino berättade på filmfestivalen i Cannes att en tredje Kill Bill film är på väg. Det finns även manusskisser på en fjärde. Andra världskrigsfilmen Inglorius Bastards ska ändå bli hans nästa projekt. Filmen kan komma att delas upp i två delar.

Marvel planerar 2010
Den 30april 2010 får Iron Man 2 premiär, tätt följt av Thor den 4 juni och Captain America 6 maj. The Avengers är planerad för premiär runt juli månad.

Filmböcker jag vill ha just nu

The Complete Making of Indiana Jones
Den utlimata boken om Indiana Jones. Här finns intervjuer, foton, skisser och allt vad man kan tänka sig om de fyra filmerna.

bookplus.fi


Cinema Genre
Teoretisk överblick om genrefilmer överlag. Verkar vara en intressant bok med mycket ingående fakta.

bookplus.fi
Cinema Sewer
The adults only guide to history's sickest and sexiest movies. Det säger väl allt?

bokplus.fi


A New Heritage of Horror

Analys om brittisk skräckfilm och dess rötter.

bokplus.fi


Deluze and Horror Film

Intressant bok om hur skräckfilmer påverkas ens sinnesstadium

bookplus.fiSuper Bitches and Action Babes
Vem har sagt att det är killar som är hårdast i filmer? Här är de tuffaste brudarna i filmvärlden mellan 1970 och 2006

bookplus.fi

Movies of the 70's
Eftersom jag redan har har 90's och 80's i den här serien vill jag ju så klart även ha den här... och alla andra. Dock slutsåld är den för tillfället.

bookplus.fi

Om någon känner för att sponsra med något så vet ni vad jag vill ha, he he ;)

Beverly Hills Cop 4

80-Talet här igen
Rocky, Rambo, Die Hard och Indiana Jones, alla 80-tals filmer som nyligen fått en uppföljare. Men var är Axel Foley? Filmtidningen Empire ställde nyligen den frågan till sig själva och undrade om det handlade om rasism. Nu har det i alla fall blivit bekräftat att Eddie Murphy återvänder som Axel Foley. Beverly Hills Cop 4 kommer alltså att bli verklighet.

Wannabe Hollywoodsnut
Rush Hour regissören Brett Ratner kommer stå för regin i nya filmen. Paramount tycker valet är bra, Rush Hour är ju ändå en "wannabe" Beverly Hills Cop. Producent för projektet är Jerry Bruckheimer. Ännu finns varken någon handling eller manusförfattare.

Var ska allt detta sluta? Jag tror på humor...

Blu-ray här för att stanna?

Revolution
När VHS'en kom i slutet av 70-talet så var det revolutionerande. Man kunde nu se film hemma precis när man själv ville. DVD-formatet som kom i mitten av 90-talet öppnade även det upp helt nya möjligheter. Det var praktiskt, bättre bild och 5.1-ljud, extramaterial var standard och det var billigare att framställa DVD-skivor än VHS-kassetter.


Uppgradera filmsamlingen

Det har nu gått lite mer än 10 år sedan format bytet VHS-DVD. Idag är det Blu-ray som står för revolutionen, som nu går under namnet High Definition. Men hur länge kommer det då ta innan vi återigen ska uppgradera våra filmsamlingar till ett nytt format? Jag tror inte det kommer ta mer än 10 år förens ett nytt och bättre format än Blu-ray kommer att lanseras. Frågan är dock, kommer vi att behöva det?

1080p räcker i framtiden
Det sägs att man inte ser någon märkbar skillnad mellan 720p och 1080p på en TV som är mindre än 37". Alltså de som har en 32" TV, och en DVD-spelare som skalar upp DVD-filmerna till 720p, har egentligen ingen större nytta av Blu-ray. Så om man idag köper en TV på 50" så ska man klara sig med Blu-ray gott och väl även i framtiden.

Långlivat
Jag tror Blu-ray-formatet kommer vara det mest långlivade formatet hitills. För vi kommer inte att behöva ett bättre format, i alla fall inte för "vanlig" hemma användning. Visst ökar storleken på våra TV-apparater och det i sin tur kräver ett mer högupplöst format. Men mycket större än 50" vet jag inte om folk börjar släpa in i sina vardagsrum. Majoriteten har inte ens utrymme för en så stor TV.

 Filmerna ingenting värda
När DVD'n började göra sin frammarsch blev de svarta VHS-kassetterna näst intill värdelösa. Jag sålde mina för 1-2e på loppmarknad, fick inte ens alla sålda. Jag började sedan köpa på mig filmerna jag ägde på VHS i det nya DVD-formatet. Allt var frid och fröjd tills jag hörde om att HD-formatet var på inkommande. Nu tänkte jag att jag skulle vara i tid och började sälja bort min DVD samling för att göra plats för det nya formatet. Nu, när jag för andra gången köper mina favoritfilmer hoppas jag att jag inte kommer att behöva göra det igen om 10 år. Och det tror jag inte heller.

Blu-Ray är här för att stanna
Jag tror Blu-ray är formatet som är här för att stanna. Det är bara rika människor som kommer att ha nytta av ett bättre format till sina 70" TV-apparater. Vi vanliga människor som nöjer oss med en 50" TV kommer klara oss med 1080p. Blu-ray for the win!


Filmrecension - Blood Tea and Red String

Grävde bland några äldre recensioner jag skrivit tidigar och hitta denna intressanta film som jag tycker är värd en plats här på FiLMANiA.

Regissör: Christiane Cegavske
År: 2006
Betyg: 3+

Detta är en stop-motion film med dockor menad för vuxna tittare. Filmen är helt dialogfri och tog hela tretton år att färdigställa. Resultatet är rätt så mäktigt

Historien berättar om kampen mellan de nobla vita mössen och de mystiska varelserna som bor inne i en gammal ihålig ek. Mössen ger varelserna i uppdrag att skapa en vacker docka åt dem. Men när dockan är färdig blir varelserna förälskade i henne. De vägrar lämna över dockan till mössen som i sin tur blir rasande. En natt bestämmer sig mössen för att rymma iväg med dockan.

Jag tycker det är väldigt svårt att betygsätta något som detta, då det inte alltid är så lätt att ta till sig av allting som Cegavske har att erbjuda den som tittar. Som ett stycke konst är den definitivt värd en femma, men om man ser den som en film menad för underhållning sjunker faktiskt betyget ett par steg. Summa summarum landar den på en stark trea för min del. Mycket på grund av det enorma arbetet och de fantastiskt vackra animationerna som lyfter upp det långsamma tempot.


Trailer

Ny Gudfader-box

11 juni kommer den absolut ultimata versionen av Gudfaderntrilogin någonsin. The Coppola Restoration Box innehåller nyputsade versioner av filmerna och en hel hög av nytt extramaterial uppdelat på fem DVD-skivor.

Gammalt bonus material
- Regissörens kommentarer för alla tre filmer
- Processen, hur boken blev film
- Dan Tavoularis berättar om inspelningsplatserna
- 73-min dokumentär om filmens ursprung
- Gudfadern, bakom kulisserna från 1971
- Bortklippta scener
- Info om de tre filmerna
- Musiken från Gudfadern
- Coppolas och Puzos berättar om deras storyboards
- Animerade storyboards
- Corleones familjeträd
- Academy Award talen
- Foto galleri
- Trailers

Nytt bonus material

- Godfather World (10:56)
- The Masterpiece That Almost Wasn't (29:42)
- When The Shooting Stopped (14:16)
- Emulsional Rescue - Revealing the Godfather (19:03)
- The Godfather on the Red Carpet (4:02)
- Four Short Films on The Godfather:
GF vs. GF Part II (2:15)
Cannoli (1:37)
Riffing on the Riffing (1:38)
Clemenza (1:55)
- Hidden Easter Egg: Cosa Nostra & CoppolaPriset ligger på 28,95e och finns att köpa på CDON.fi | CDON.se

Filmer jag sett nyligen MAJ -08

Lite sedda filmer...


Bonnie and Clyde 1967
Arthur Penn
Betyg: 5

Den glamoröst berättade historien om gangsterparet Bonnie och Clyde och deras framfart i den amerikanska södern under 1930-talet. De var aldrig ute efter att göra någon illa, de var bara ute på ett äventyr för att finna varandra. Men någonstans gick allting fel. Det här är deras kärlekshistoria.

Det är en fartfylld film som håller ett bra tempo. Filmer från den här tiden brukar oftast ha lite långsammare tempo än vad man är van med i dagens läge. Här stämmer dock inte det påståendet. Det är mycket välspelade karaktärer. Alla är riktigt bra och jag gillar speciellt Michael J. Pollard som C.W. Men det är Faye Dunaway (Bonnie) som klart regerar. Mittenpartiet där Bonnie träffar sin mamma kändes rätt flummigt men gav bra djup. Även fast jag inte riktigt gillade partiet så tror jag inte filmen skulle klarat sig lika bra utan det. Slutet är så brutalt och så magnifikt, pricken över i. Det här är en klassisk "materpiece"!
Trailer | IMDBThe King of Kong 2007
Seth Gordon
Betyg: 4

Nya tv-spel med fotorealistisk grafik, ingående story och magnifika musiknummer... släng er i väggen! I den här nya dokumentären är det gamla hederliga arkadspelet Donkey Kong som är i fokus.

Steve Wiebe har bestämt sig för att slå Billy Mitchells rekord i Donkey Kong. Rekordet sattes 1985 och sedan dess har ingen ens kommit i närheten det. När Billy får reda på att någon försöker slå hans gamla rekord blir han aningen orolig. Har Billy en plan för hur han ska försvara sin titel?

Det är en riktigt bra dokumentär. Personerna är både roliga och intressanta, man skulle nästan kunna tro att de är påhittade. Här finns lagom men ingående fakta och backstory . Om man inte har tv-spel som en del av sitt förflutna så kanske inte det här är den mest intressanta dokumentären. För oss som har det är det både intressant och underhållande.
Trailer | IMDB


One-Armed Executioner 1983
Bobby A Suarez
Betyg: 2

Typisk 80-tals action, filippinsk... och dubbad. Bakismorgonen är räddad!

En interpolagent är ute efter hämnd. Ett gäng skurkar har mördat hans fru och huggit av hans arm, så det är ju klart att han är förbannad. Men det är inte så lätt att slåss med en arm. Han måste därför öva upp sig på ett kampsportsläger och lära sig hemliga tekniker. Sen är det bara att sparka skiten ur skurkarna.
Trailer | IMDB

Det är ju helt underbara dessa filmer. Storyn är ju egentligen samma som i alla dessa b-filmer från den här tiden. Helt skön theme-låt, som används flitigt, har den också. Var ju ett måste på den tiden att ha en låt som fastnade lätt på hjärnan (kolla trailern!!!). Alla som blivit skjutna ligger som vanligt och kvider och skricker i en evighet innan de dör, humor! Varför faller de inte bara ihop och håller käften? För att det är mer humor. Se den, med en rejäl baksmälla.
Trailer | IMDB

Indy 4 bannlyst i Ryssland?

Antisovjetisk Propaganda
Den nya Indiana Jones filmen, Kristalldödskallens Rike, kan bli bannlyst i Ryssland. Det är Medlemmarna i det ryska kommunistpartier som har rasat mot filmen. De kallar den för "antisovjetisk propaganda" och historieförfalskning. Medlemmarna kräver att filmen ska totalförbjudas och att alla visningar ska stoppas.

Skrämmer ungdomar
- Tillsammans med Amerika besegrade vi Hitler. Vi sympatiserade med dem när Bin Laden angrep dem. Men nu skrämmer de ungdomar med kommunister, säger Viktor Perov, kommunistpartimedlem från St Petersburg.

Inte några kristalldödskallar
- Det är trams. År 1957 sprang inga kommunister runt i USA med kristalldödskallar. Varför skulle vi instämma i den lögnen och låta väst lura våra ungdomar? Säger ordförande Sergej Malinkovitju.

Det är ju bara film
Varför hetsa upp sig över en påhittad historia? Det är väl ingen som sagt att filmen är verklighetsbaserad eller att något i filmen faktiskt skulle ha hänt på riktigt. Ska alla filmer som inte följer historieböckerna till punkt och prick förbjudas? Skitprat!

Här har du ditt dumma komunistsvin!
Springa runt med kristalldödskallar? Idiot!

Hellboy 2 posters

På tal om Guillermo del Toro här tidigare i El Orfanato recensionen så kommer här fem nya posters från hans uppföljare till Hellboy, Hellboy 2: The Golden Army.

Hellboy, Abe, Liz, Prince Naudia och Angel of Death ser nästan oagligt coola ut. Klicka på bilderna för större versioner att drägla över. Snyggt!

 

Hellboy 2: The Golden Army har premiär 22 augusti.

Filmrecension - El Orfanato (Barnhemmet)

Regissör: Juan Antonio Bayona
År: 2007
Betyg: 4+

Det är något speciellt med den spanska regissören Juan Antonio Bayona. I alla fall om man ska tro veteranen Guillermo del Toro (Devils Back Bone, Pan's Labyrinth). El Orfanato (Barnhemmet) gjorde så stort intryck på del Toro att han ville ta Bayona under sina vingar och hjälpa honom nå ut med sin film. Ska vi då lita på del Toros ord om att det här är den bästa krypa-upp-längs-ryggraden-skräckis som intagit biograferna på mycket länge? Med 30 vunna filmpriser och över 20 nomineringar så börjar det bli svårt att säga emot.

Laura (Belén Rueda) har nyligen köpt ett gammalt barnhem där hon själv bott när hon var yngre. Tillsammans med sin man Carlos (Fernando Cayo) har de planer på att rusta upp huset och ta emot barn med särskilda behov. Med sig har de den adopterade sonen Simón (Roger Príncep) som efter ett tag börjar fantisera ihop låtsaskompisar i huset. Under öppningsceremonin för det nya barnhemmet händer något fruktansvärt som vänder upp-och-ner på familjens liv. Vilka grymma hemligheter är det egenligen som huset ruvar ruvar på i de dunkla korridorerna?

Det är väldigt länge sedan jag blivit så skrämd av en film som denna. Gåshuden var näst intill konstant medan rysningarna långsamt kröp sig upp längs ryggraden på mig. Men det är inte bara skräck som den här filmen har att erbjuda. Baynoa vill ge oss så mycket mer än bara en vanlig spökhistoria. Även fast upplägget må kännas som vilken film som helst i den här genren så hittar man här mycket djup. Varefter historiens pusselbitar börjar falla på plats märker man även att det finns mycket tanke bakom allting. Slutet känns även gripande och oväntat, men fortfarande vackert och lite sagolikt.

Även fast filmen handlar om till synes overkliga saker så lyckas de jordnära och realistiska karaktärerna få den att kännas trovärdigt. Man har lyckats skapa ett stadium i filmen där egentligen allting känns skrämmande. Minsta lilla rörelse eller ljud får det att börja isa i blodet. Man får lite samma känsla som när man var lite och såg på skräckfilm. Trodde aldrig jag skulle få uppleva den känslan igen. del Toro hade rätt.
Trailer

Marvel satsar hårt för 2010

MARVELFullspäckad sommar
Marvel satsar hårt på sommaren 2010 och fansen har mycket att se fram emot. Iron Man blir först ut med sin uppföljare som planeras ha premiär under våren. Thor som endast setts i en av de gamla Hulken filmerna får en helt egna film i sommar och i The Avengers har man samlat ihop nästan alla superhjältar. Marvel har även beslutat att återuppliva Captain America!

The First Avenger
Kevin Feige för marvel uttalade sig nyligen om den nya Captain America filmen. Han ville, som han sa, "make few facts straight". För det första ville han göra klart för oss att projektet går under namnet The First Avenger: Captain America, inte Captain America: The First Avenger som tidigare sagts. Filmen kommer att utspela sig under andra världskriget och kommer att följa originalstoryn i serietidningarna.

USA mot Nazisterna
Historien handlar om Steve Rogers som går med på att bli injiecerad med ett mycket kraftigt serum. Serumet ska förvandla honom till en perfekt och patriotisk super-människa som ska slåss för USA mot Nazisterna. Där någonstans finns även ärkefienden "the Red Skull" med i bilden.

Total flopp
Captain America har tidigare haft både egen tv-serie i slutet av 70-talet samt ett antal filmer under 90-talet. Alla floppade ganska rejält. Vi får hoppas Marvel lyckas bättre den här gången.

Samhörighet
Alla nya Marvel filmer ska knytas ihop med The Avengers som har premiär sist under sommaren 2010. Redan har vi sett Nick Fury i Iron Man och hört om att Tony Stark ska dyka upp i den nya Incredible Hulk. Fler "crossovers" mellan de kommande filmerna har utlovats. Kevin Feige lovar ändå att allt inte ska bli för komplicerat och att man inte behöver se alla filmer för att förstå The Avengers. Men det kommer att hjälpa, avslutar han.

Dirty Harry: Ultimate Edition


Den 23 Juli kommer den utlimata Dirty Harry Boxen. Den inkluderar alla fem Dirty Harry filmer, allt tidigare extramaterial från Dirty Harry Special Edition och Deluxe Editions. Dessutom nytt extramaterial specifikt för Ultimate Collector's edition. Med finns även en 42 sidig bok med hårt omslag, en polisbricka med laminerat ID kort, en karta över San Francisco som följer Harrys jakt på "the Scorpio Killer" och 5 samlarkort mm.

Det är boxar som den här som får det att börja bränna i plånboken.

Filmen finns att förhansbeställa på Discshop.se

Bale klar för Terminator 4, 5, & 6

Den nya John Connor
Christian Bale (American Psycho, Batman Begins) har nyligen skrivit på kontrakt för de tre nya Terminatorfilmerna. Han kommer att spela John Connor år 2019 i striden mot Cyberdines ondskefulla robotar. Hitills har John spelats av Edward Furlong (Terminator 2), Nick Stahl (Terminator 3) och Thomas Dekker (The Sarah Connor Chronicles).

Höjda förväntningar
Jag hoppas verkligen att han vet vad det är han ger sig in i. Det är helt klart positiva nyheter och det höjer verkligen mina förväntningar om de här filmerna. För om Bale känner att den nya triologin verkligen är något som han vill satsa på så måste det ju ändå vara rätt bra grejer vi snackar om här. Får vi verkligen hoppas.

Terminator 4
Den första filmen i den nya triologin går under namnet "The Future Begins" och har premiär i början av sommaren 2009 i USA. Andra namn på rollistan är Sam Worthington, Anton Yelchin och Moon Bloodgood. Det går även rykten om att Josh Brolin ska spela Terminator.

Dödsstöten för filmerna?
Filmen fick nyligen, något som av många sågs som en dödsstöt, en åldersgräns på 13år. Alltså kommer de nya filmerna bli familjefilmer. Bolaget ser det som något mycket positivt och det hela försäkrar försäljningen av leksaker relaterade till filmen. Kommer Terminator att hålla som familjeunderhållning? Ta bara en titt och se på familjevänliga Die Hard 4.0 och du har ett någorlunda tydligt svar. Vi får helt enkelt lägga vårt hopp i Bale, Arnie lär vi ju i alla fall inte få se röken av.

Kenny Begins

Kenny Starfighter
Den svenska kultserien från slutet av 90-talet ska nu efter tio års tystnad slutligen bli långfilm. Carl Åstrand och Mats Lindberg, skaparna bakom serien, hade länge haft både nya avsnitt och filmer i tankarna. Dock blev dessa aldrig förverkligade och blev istället liggande i en dammig byrålåda. Nyligen togs dock frågan om Kenny upp på ett möte med producenten Patrick Ryborn och därefter fick projektet "grönt ljus". Filmen ska ha premiär i februari 2009


Hur Kenny blev Star Fighter

Manuset är en blandning av allt vad duon skrev efter det att tv-serien var slut. Men en hel del nytt ska även ha lagts till längs vägen. Som titeln säger kommer filmen fokuseras på hur Kenny blev en "Star Fighter" på Galaxhjälteakademin, som sämsta elev någonsin. Av misstag hamnar han på jorden där galaxens tre farligaste prisjägare (Earth, Wind och Fire) är ute efter en mystisk kristall. Självklar lyckas Kenny hamna i mitten av allting.


Johan Rheborg tillbaka

Det känns bra att man valde Johan Rheborg att återta rollen som Kenny. Även fast han nu är 10år äldre och ska spela Kenny som i filmen är yngre än i tv-serien, så tror jag inte det skulle ha fungerat med någon annan. Andra skådespelare som knytits till filmen är Per Mårtenson som Kennys pappa Benny och Björn Gustafsson som lillebror Lenny.

Ser fram emot filmen
Kollade igenom serien för ett tag sedan och trodde inte att den skulle hålla längre. Men serien var faktiskt lika underhålland nu som då, när den gick på SVT för 10 år sedan. Jag hoppas verkligen att filmen kommer vara lika galen och genomtänkt som serien och att man kör samma stil utseendemässigt.

 
Klipp från serien med tyskaläraren och Dr.Deo. Humor.

Flash Gordon & He-Man tillbaka!

Flash Gordon
Sony har nyligen vunnit en budgivning över filmrättigheterna till Alex Raymonds serietidning om Flashgordon från 30-talet. Sahara regissören Breck Eisner lär ska vara knyten till projektet. Mycket mer information har inte släppts. Originalet från 1980 med Sam J. Jones som Flash Gordon är en sann B-films klassiker som t.om. blivit nominerad till 2 BAFTA. Troligtvis kommer den nya versionen att följa samma spår gällande handlingen.

He-Man
Warner bros har stora planer för en re-make på Masters of the Universe från 1987 som hade Dolph Lundgren som den inoljade hunken "He-Man". Bakom projektet står producenten Joel Silver. För manuset står Justin Marks men någon regissör har inte setts till ännu. Filmen kommer spelas in enbart med greenscreen al á 300. Tyvär kommer vi högst antagligen inte får se någon svettig och inoljad Doplh Lundgren i denna.

Filmrecension - Loaded

Regissör: Alan Pao
År: 2008
Betyg: 1

Om man redan efter att ha sett introt av en film vet att det är en hög av överproducerat Hollywood-dynga, då är det inte bra. Då är det absolut så långt ifrån bra det bara kan vara. Nu är det just en sådan hög med avföring i filmformat som debuterande Alan Pao har valt att klämma ur sig i wc-sto... förlåt, regissörsstolen.

Historien kretsar runt Tristan Price (Jesse Metcalfe), en ung och framgångsrik advokatstudent som kommer från en högt uppsatt familj med höga förväntningar om honom. På grund av en tidigare skandal som skakade familjen vill Tristans överskyddande far hålla honom utestängd från omvärlden. Efter att olovligt smitit iväg med sin bror på en efterfest kommer Tristan i kontakt med ett gäng som drar in honom i den undre världen. Det dröjer inte länge förrän han tagit sig själv vatten över huvudet och varken hans far eller bror vill längre veta av honom.

Tre steg för hur man gör överproducerat hollywood-dynga som detta.
1 - Printa ut manusmallen "Thriller med en twist på slutet" från filmbolagets hemsida. Fyll i valfria namn i de tomma rutorna eller välj "oftast använda namn" ur listan till höger.
2 - Castar snygga personer. Om de är kända från någon billig såpa är det en merit, men vet de inte något om skådespeleri gör det inget. Bara de är snygga.
3 - Spela in och lägg därefter på massor av jobbiga effekter och ett soundtrack av någon för tillfället känd hipp-hoppare
Klart.

Det finns ingenting som känns bra med den här filmen. Visst, det finns vissa scener som är rätt underhållande. Men efter några sekunder börjar man återigen inse vad det är man ser på, alltså en hög av Hollywood-avföring. Skådespelarna är helt patetiska, speciellt Corey Large som spelar Sebastian. Det är pinsamt hur dålig han är. Tar man även en titt på de kvinnliga skådespelarna märker man direkt att det enda som krävdes för att få spela i den här filmen var att man "såg bra ut".

Filmer som den här klarar jag mig bra utan. Den är en i mängden av allt skit som Hollwood spottar ur sig och som borde grävas ner långt under marken för att aldrig få se dagens ljus igen.
Trailer

Lite sedda filmer från senaste veckan

Jag får börja här då med några filmer jag sett den senaste veckan.


Den Brysomme Mannen 2006
Jens Lien
Betyg: 5

Här har vi ett oväntat mästerverk som tog mig på sängen. Hade inte hört något om den här filmen tidigare och visste inte alls vad den handlade om. Snacka om att bli positivt överraskad. Jag kan faktiskt gå så långt och säga att det är en av de absolut bästa nordiska filmer jag någonsin sett.

Andreas kommer med bussen till en ny stad. Han kommer inte ihåg varifrån det är han kommer eller vad han gör där. I staden får han ett jobb på ett kontor och träffar även sin nuvarande fru. Andreas lever det perfekta livet. Men det är något som känns underligt med staden och människorna i den.

Fotot är vackert, skådespelarna välspelade och karaktärerna "intressanta", som filmen. Här finns även en skön känsla av surrealism. Ett möjligt svar på filmen fanns i ens huvud, men att man sedan inte fick det svaret bekräftat i slutet gjorde bara filmen intressantare. Jag tycker inte att man alltid ska få allt klart för sig, ibland är det mycket roligare att själv få fantisera vidare och göra sina egna slutsatser. Det här är en film som absolut måste ses.


There Will Be Blood 2007
Paul Thomas Anderson
Betyg: 4+

There Will Be Blood, regisserad av hjärnan bakom Magnolia och Boogie Nights, blev filmen som fick dela på Oscarstatyetterna med No Country for Old Men i år. Vilket alltså måste vara ett bevis på att det är en av årets bästa filmer.

Filmen utspelar sig i början av 1900-talet i Texas där vi får följa Daniel Plainview (Daniel Day-Lewis) som är på uppgång i den nytillkomna oljebranschen.

Filmen börjar helt fantastisk. Oscarstatyetterna för foto och bästa manliga skådespelare var mycket välförtjänade. Daniel Day-Lewis gör otroligt bra ifrån sig och fotot går inte ens att beskriva med ord. Jag får lite vibbar av Kubricks "2001" i det dialog fria öppningsscenerna, bra/dåligt? En trevlig ?nod? enligt mig. Filmen håller sig stabilt på topp rakt igenom, enda tills den börjar närma sig slutet. Här känns det inte riktigt lika stabilt längre. Det blir aningen utdraget i mitt tycke och det är mycket på grund av känslan jag får här som betyget sänks till en stark fyra.
Det är en oerhört vacker film med helt otroligt foto. Den här filmen kommer bli ett måste att ha på Bluray, 1080p *drägel*


Cloverfield 2008
Matt Reeves
Betyg: 3+

TV-Serieregissören Matt Reeves tyckte det var dags att släppa löst ett monster i New York igen. Tydligen trodde han att vi inte fått nog av att se monster trampa sönder Manhattans skyskrapor och hugga huvudet av frihetsgudinnan.

Det har varit mycket "hype" om den filmen. Alla som sett den har sagt så mycket bra om den och det har gjort mig rätt entusiastisk. Nu när man då äntligen sett den så kan jag inte förstå vad det var som alla var så begeistrade över.

Det är helt klart en schyst "Godzilla meets Blairwitch", men mycket mer än det är det inte. Den har några spännande scener som håller tempot uppe och den korta speltiden gör att man inte hinner bli uttråkad, vilket är bra. Upplägget och sättet det hela drar igång på är även schyst. Monstret är dock en ful CGI-klump och förstör mycket av känslan. Att se den på bio skulle säkert ha speglat filmen mer rättvist. Så här hemma i tv-soffan är det mest bara en OK helg-action som helt klart är sevärd. Nämnas ska att den är betydligt mycket bättre än monsterfilmen The Host.


Zhmurki (Dead Man's Bluff) 2005
Aleksej Balabanov
Betyg: 3+

Jag tror faktiskt att det här är den första ryska filmen jag sett, vilket bara det var lite spännande. Upplägget är en blandning av Guy Richies Lock, Stock och Snatch, fast i Ryssland. Sergej och Simon som är två indrivare för en gangsterboss måste ta tillbaka en väska med heroin för att rädda sina liv. Problemet är att två andra gäng även vill ha tag på väskan. De i sin tur tror att väskan innehåller en stor summa pengar.

Aleksej Balabanov har lyckats snickra ihop en riktigt underhållande ?Snatch Clone?. Karaktärerna är coola och handlingen har en hel del "twist & turns". Visst har man sett det mesta förut, men inte med en rysk 80-tals känsla i grunden. Den är lite seg startad, men mott mitten vänder den. Slutscenerna är riktigt bra. En stark trea tycker jag den absolut är värd.


Det var det. Ska försöka börja uppdatera här på bloggen varje dag nu så välkommen åter!
// Matias

Nystart?

Jag tänkte att det var på tiden att få ut tummen ur röven och sparka igång den här bloggen igen efter en lång vinterdvala.

I vinter har jag haft fullt upp med att att recensera biofilmer och videospel för den lokala tidningen i Jakobstad. Därav har jag inte riktigt kännt att jag haft tid att lägga ner på bloggen. Men nu är jag tillbaka på Åland igen och behöver få skriva av mig om mitt filmintresse.

Så härmed förklarar jag FiLMANiA återupplivad!

// Matias

RSS 2.0