Biljakter från förr - Del 1

Gone in 60 SecondsThey don't make em' like this anymore
Tycker du som jag, att biljakterna i dagens filmer inte kommer upp i samma häftiga känsla som de man såg i filmer från förr. För nog kan du väl hålla med om att det inte känns riktigt äkta när man ser t.ex. Nicolas Cage hoppar över en bilkö med en datoranimerad bil i nyinspelningen av Gone in 60 Seconds, när man vet att skådespelare som Steve McQueen och H.B. Halicki riskerade livet i biljaktsscener för deras filmer.

Sen bilens begynnelse
Biljakter har kunnat ses på film enda sedan bilen blev uppfunnen. Dessa scener har alltid varit populära bland åskådarna eftersom de är snabba och innehåller mycket spänning. Samtidigt är de relativt billiga för filmskaparna. Biljakter har även varit ett simpelt sätt att få in mer action i filmer utan att det skulle höja på åldersgränsen, vilket garanterade en större publikskara.

Steve McQueen
Den första egentliga milstolpen för biljakter på filmer var helt klart Bullit från 1968 med ovannämnda Steve McQueen bakom ratten. I de mest fatala delarna av den legendariska biljakten längs San Fransiscos gator lutade sig McQueen extra mycket mot fönstret, bara för att man skulle se att det faktiskt var han och inte en stuntman som körde bilen.

Bullit Vanishing Point The French Connection

Two Lane BlacktopBiljaktsvågen
1971 kom ytterligare en banbrytande film, The French Connection, där Gene Hackman spelade den hårdkokta snuten Jimmy ”Popeye” Doyle. Där tidigare filmers biljakter utspelade sig på avstängda gator och motorvägar, fick vi nu se samma sak fast i rusningstrafik med fotgängare på trottoarerna. Samma år kom även streetrace-filmen Two-Lane Blacktop och något som ses som den bästa biljaktsfilmen som någonsin gjorts, nämligen Vanishing Point. I filmen får man följa våghalsen Kowalski, spelad av Barry Newman, som slår vad om att han kan leverera en vit 1970 Dodge Challenger från Collorado till Frisco på 15 timmar.


Mer biljakter blir det imorgon i del-2.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0