Senaste Filmerna!

Storm - 2005
Måns Mårlind, Björn Stein
4

Här har vi en svensk thriller som någonstans försöker vara någon form av skräckfilm som man slängt in lite sci-fi element i. När jag först hörde den här beskrivningen tänker jag bara nej, nej och åter nej. Vad är det här för trams? Detta kommer ju aldrig att fungera. Och har man den inställningen till filmen när man börjar se den så är det också vad man kommer att tycka om den, enda tills det att man faktiskt börjar inse hur smart och genomtänkt den egentligen är.

Storm handlar om DD, en själväskande person med alldeles för starkt självförtroende för sitt eget bästa. En dag dyker en märklig kvinna upp i hans liv, hennes namn är Lova och hon berättar för DD om en mystisk ask formad som en kub. Plötsligt dras DD mot sin vilja in sin egen mardröm och plötsligt är inget längre vad det ser ut att vara.

Som sagt kände jag mig rätt skeptisk till en början, allting verkade bara vara en ända röra och den där serietidningssekvensen med Eva Röse i latexdräkt gav ju även den lite ?annorlunda? vibbar. Men efter att ha fått bearbeta filmen lite och tänkt igenom det hela, så märker man slutligen hur smart och genomtänkt den egentligen är. Jag vet att det här är en film som inte alla kommer att gilla, den stora skaran filmtittare vill inte alla se filmer som kanske är invecklade att förstå och där man kanske behöver tänka till lite efter att man sett dem. Själv älskar jag dessa filmer och Storm var en helskön film som passar ypperligt i min smak. Stabil fyra för en film som blir kvar i ens tankar.
IMDB | Filmtipset


When The Wind Blows - 1987
Jimmy T Murakami
4-

Det här en rätt så gripande animation som är så mycket anti-krigsfilm man kan tänka sig. Filmen är baserad på Raymond Briggs bok och kretsar runt ett tredje världskrig. Vi för följa det gamla paret Jim och Hilda Bloggs som lever i Storbritannien. När de får reda på att ett tredje världskrig brutit ut tas deras tankar snabbt tillbaka till deras barndom under andra världskriget. De båda försöker förbereda sig för en eventuell bombattack genom att bygga ett s kydd nere i källaren. Men vad det inte vet är att dagens krig utkämpas med kärnvapen. Efter att bomberna släppts tror det gamla paret att allt kommer att återgå till det normala efter några dagar, ovetande om att de sakta håller på att dö av den giftiga radioaktiviteten som spridits av bomben.

Det är en mycket vacker och gripande film. Det är så synd om det gamla stackars paret som fortfarande lever i gånga dagar och minnen, de är så typiska och ska bortförklara allting. Jag gillar hur man har blandar animation med verkliga föremål i filmen, blir med djup i det hela och gör att det inte känns för platt. Dock tycker jag mycket lämnas bort och man skulle ha vilja ha så mycket mer. Slutbetyget landar i alla fall på en svag fyra, det är en sorlig film som åter bekräftar att krig är bara skit!
IMDB | Filmtipset


Joulutarina (En Julsaga) - 2007
Juha Wuolijoki
3+

En klassisk julfilm om hur Jultomen verkligen kom till och som passar ypperligt för hela familjen. Filmen utspelar sig i norra Finland för flera hundra år sedan och där får vi följa den lilla pojken Nicolas. Historien börjar på julafton, men med sorgliga besked. Nicolas syster och föräldrar har gått ner sig i isen och drunknat när de var på väg till doktorn med den sjuka systern Aada. Byborna, som inte riktigt vet vad de ska ta sig till med den lilla pojken, bestämmer att varje familj i byn får ta hand om Nicolas ett år i taget. Varje julafton framöver byter Nicolas familj, och för att visa sin tacksamhet ger han varje barn i familjerna han varit hos en liten present. Var efter åren går blir det fler och fler barn och plötsligt håller en tradition på att uppstå.

Det är en helt lagom film som ändå inte känns alldeles för mycket standard. De bitvis gripande delarna skapar ett bra djup i filmen och även fast många saker är ganska förutsägbara så är det en helt behaglig och vacker liten saga, liten för att man mycket väl skulle ha kunnat dra på med minst en halvtimme till. Antagligen ville man inte ha det alltför långt eftersom man riktar sig till yngre tittare och dessa kan ha lite svårt att koncentrera sig vid längre filmer. Får lägga förhoppningarna på en förlängd DVD-utgåva till julhandeln. Sammanfattat blir det en stark trea. Det är en vacker julsaga i vackra och snöbeklädda landskap som passar hela familjen. Tråkigt att det vara så kort och vissa skådespelare var faktiskt inte något vidare.
IMDB | Filmtipset


Beck - Den Japanska Shungamålningen - 2007
Kjell Sundvall
3

Efter att ett kvinna hittas skjuten på ett hotell i Stockholm kallas Beck in till platsen av sin tyske kollega Sperling, som befann sig på hotellet och som även pratat med kvinnan före mordet. Mordet förbryllar dem båda då mördaren format kroppen så att den föreställer en känd tavla.

Inget utöver det vanliga, en standard beck helt enkelt. Vad mer kan man säga? Många typiska element och vändningar som man är van med från tidigare filmer blandat med Gunvalds klockrena kommentarer. Den där vettskrämda konstvärderaren var riktigt rolig att se på, annars är det mesta rätt så slätstruket. Men som en gammal beckfantast blir det ändå en trea och det är en Beck film som även vanliga döingar kan se på.
IMDB | Filmtipset


Pefect Stranger - 2007
James Foley
2

Journalisten Rowena Price undersöker ett mord på en barndomsvän. Alla spår tycks leda till en högt uppsatt chef på en mäktig reklambyrå. För att luska fram fler svar tar hon till onlinedating.

Jag skulle inte säga att det är en total skit film som många vill påstå (men jävligt nära). Däremot är Halle Berry totalt jävla värdelös och hennes skådespelarprestationer är skrattretande. Upplägget är standard thriller med en något oförutsägbar twist på slutet. Som alltid när datorer spelar en större roll i en films handling så blir det oftast rätt patetiskts och så även i denna.

Vid första tanken så är detta en film som funkar helt okej, men börjar man analysera den och tänka igenom den mer så märker man hur simpel och ihålig den egentligen är. Karaktärernas reaktioner till vad som händer är dåliga och där utmärker sig Berry återigen, totalt värdelös är hon! Bruce Willis passar överhuvudtaget inte in i denna film, förstår inte varför han går med på allt liknande skit nu för tiden. Det här är verkligen en film som passar dem som inte vill tänka desto mer och för dem som tycker att "standard" är något bra och underhållande. Bitvis ligger den på en svag trea, men slutresultatet landar på en tvåa, och nej inte en stark utan en vanlig jävla tvåa. Vi har sett det förut och vi kommer sannerligen att få se det igen... olyckligtvis!

Burton och Nispel gör varsin Alice + Re-Make

Marcus Nispel

Efter att ha överaskat med sin re-make av Texas Chainsaw Massacre, och gjort ett bottennapp med Pathfinder, tar Nispel nya tag. Förutom sin filmatisering av spelet Alice, som är en mörk och gotisk version av den kända barnsagan, så har han även laddat upp med en re-make av Friday the 13th. Filmen kommer, som de flesta nu för tiden, ha ett releasedatum som är anknutet till filmen. I detta fall är det fredagen den 13 februari 2009. Eftersom jag själv var riktigt nöjd med Nispels Chainsaw re-make så tror jag faktiskt att han kommer lyckas även med denna.

Angående Alice så blir det alltså en filmatisering av American McGees spel Alice. Spelet utspelar sig flera år efter den första historien och följer nu en äldre Alice. Vi får följa henne då hon sörjer bortgången av sina föräldrar och återvänder till det mystiska underlandet. Vad som är bekräftat är att Sarah Michelle Geller kommer att spela Alice och Jean Mash spelar The Queen of Hearts. Filmen beräknas ha premiär under sommaren 2008, möjligtvis i juli.


Tim Burton

En annan regissör som har Alice i underlandet i tankarna är Tim Burton. Förutom en re-maka av sin tidigare Frankenweenie tänker Burton alltså göra en ny version av Alice i underlandet för distribution åt Disney.

 Hans första projekt kommer att bli Alice och det hela kommer att spelas in på samma sätt som den bioaktuella filmen Beowulf, motion-capture blandat med live-action. Till sin hjälp har han Linda Woolverton som arbetat med filmer som Lejon Kungen och Skönheten och Odjuret.

Efter Alice kommer Burton att ta upp och polera och förlänga sin tidiga kortfilm Frankenweenie. Filmen har lite Djurkyrkogården över sig och handlar i korta drag om en liten pojke som tar tillbaka sin hund till livet efter att den blivit överkörd. Filmen kommer följa i samma spår som Burtons tidigare The Nightmare Before Christmas och The Corpse Bride, alltså en stop-motion film. Just nu sitter jag och väntar på Burtons film Sweeney Todd med Depp i spetsen.

Senaste sedda filmerna

Så där ja! Lite filmer som det har tittats på den senaste tiden...


Ratatoulie - 2007
Brad Bird, Jan Pinkava
4

Disney återgår till sin gamle animationspartner och kokar ihop 2007's kanske bästa animerade film, Ratatoulie. I filmen får vi följa råttan Remy som har ett luktsinne ingen annan råtta har, han största dröm är att bli en kock. Men eftersom han nu är en råtta så är det kanske inte det enklaste, att han ständigt blir nertryckt av sin far som tycker att han är totalt oduglig gör ju heller inte saker och ting lättare för den lille Remy. Men en dag tycks vinden vända och en helt ny värld öppnar sig, nämligen Paris.

Det är ett annorlunda upplägg men av en rätt standard Disney berättelse. Animationerna är snygga och visar på att Pixar verkligen är världsledande inom området och karaktärerna är riktigt roliga. Man kan se en hel del drag från tidigare Disney filmer gällande just karaktärerna, även små element från senare Pixarproduktioner kan ses av den mer skarpsynte.

Historien bjuder som sagt inte på några större nyheter men det är ett bra driv på det hela och filmen håller ett stadigt grepp om en med ett högt tempo och händelsefullt innehåll. Detta är ett bra bevis på att Disney och Pixar ska jobba jämsides. Disney vinner absolut ingenting på att försöka gå sin egen väg i animationens värld, de visar sig oftast bara gå vilse med halvfabrikat som Chicken Little, "Kogänget", Meet the Robinsons och The Wild.
IMDB | Filmtipset


Murder Party - 2007
Jeremy Saulnier
3

Det är Halloween och en intet ont anande parkeringsvakt hittar ett inbjudningskort till en fest när han är på väg hem från jobbet. På kortet står det att han är inbjudet till ett Murder Party. Väl framme vid festen, med en hopsnickrad riddarrustning av kartong på sig och ett hembakat bröd till festvärden i ena handen, får han reda på att detta kanske är den sista natten han kommer att spendera... levande!

Det här är ändå en ganska rolig och underhållande film. Det första man ska ha i bakhuvudet när man ser filmen är att detta faktiskt är en lågbudgetproduktion och man ska därför inte sätta förväntningsribban alldeles för högt. Visst känns det lite bittert att inte alltid få se allt smaskigt som händer utanför bilden istället för att se lite blod som skvätter i ansiktet på personen som håller i kniven, och visst har man sett filmer från tidigt 90-tal med mindre budget och bättre effekter. Men den originella idén, humorn och karaktärerna gör ändå detta till ett måste för alla som uppskattar blod i kombination med humor
IMDB | Filmtipset


Beck, Advokaten - 2006
Kjell Sundvall
3-

Efter den totala besvikelsen från den förra filmen (Gamen) tänkte jag att det inte kan bli mycket sämre och jag hoppades på att nästa film i serien skulle bli ett lyft. Visst blev det ju ett lyft också, men det var ändå långt ifrån tillfredställande.

Upplägget är rätt standard och det känns ändå lite skönt med en Beck film där man får sitta och gissa lite på vem mördaren kan vara. Det är dock inte många gånger som man lyckas knyta ihop säcken på ett vettigt sätt på slutet och det mesta hänger oftast på dåligt uttänkta sammanträffanden, så även i denna. Stina Rautelin visar i alla fall på förbättring sen förra filmen och är inte alls lika irriterande dålig. Som med de flesta Beck filmer så är det ju egentligen Gunvald (Mikael Persbrandt) som håller en kvar och jag kan inte annat säga om Advokaten. Det är standard Beck som går lite väl i underkant för en stabil trea.
IMDB | Filmtipset


Vigilante - 1983
William Lustig
2+

Här har vi en gammal klassiker av regissören med det lustigaste efternamnet, Lustig (dåligt skämt, förlåt). Filmen är en typisk 80-tals kriminal-thriller. Eddies fru och barn blir brutalt attackerade av ett gäng och eftersom den underbemannade polisen inget kan göra bestämmer sig Eddie för att ta lagen i egna händer med några arbetskamrater. Tillsammans spolar de gatorna rena från ligister och avskum för att hämnas det som hänt.

Hela filmen känns rätt mycket som The Exterminator som kom 3 år tidigare, fast det gör väl i stort sett alla dessa filmer från 80-talet. Skön musik och coola karaktärer är vad som lyfter upp filmen. Det finns några riktigt sköna moments som bara är så dåliga att det blir bra. Slutresultatet landar ändå på en stark tvåa och vill man ha ett gott skratt med skönt 80-tals stuk, störtcoola karaktärer och bra musik så är detta bakis/förfest filmen du är ute efter.
IMDB | Filmtipset

Andrew Niccol + Al Pacinio = Salvador Dali

Regissören Andrew Niccol som gett oss helt underbara filmer som The Truman Show, Gattaca och Lord of War, håller som bäst på med sin senaste film Dali & I: The Surreal Story. Inspelningarna drar igång i början av 2008 och allt ska vara färdigt för premiär någon gång under 2009. Filmen kommer, som titeln avslöjar, att handla om den spanska konstnären Salvador Dali som är mest känd för sin surrealism och tavlor som The Persistence of Memory med de smältande klockorna. Handlingen kommer dock att ses ur konsthandlaren Stan Lauryssens ögon och det hela kommer att utspela sig från 60- till 80-talet, alltså då de flesta av Dalis stora verk redan var gjorda och då han mer började koncentrera sig på rollen som mentor för just Lauryssen. Boken som Lauryssen sedan skrev om Dali är just den boken som filmen kommer att bygga på, Dali & I.

Som om en film om Dali inte skulle vara tillräckligt intresseväckande så lär skådespelarvalet få de flesta på andra tankar, Dali ska nämligen spelas av ingen mindre än Al Pacino! Pacino berättade i en intervju med MTV att det ska bli riktigt roligt att ta sig an rollen som Dali och att det känns som något han verkligen vill göra just nu.

Cillian Murphy, som blivit ett alltmer känt namn på tapeten efter filmer som Batman Begins, Red Eye, The Wind That Shakes the Barley och nu senast Sunshine, har även han blivit bekräftad att spela i filmen och då som Stan Lauryssen själv. Andra skådespelare som det ryktats om är Claudia Shiffer och Paris Hilton men dessa två är som sagt bara spekulationer och inget har blivit bekräftat.

Det ska bli riktigt intressant att se vad Andrew Niccol kommer att koka ihop, men med Al Pacino i spetsen så ska väl ändå det mesta gå vägen. Room 9 Entertainment som står bakom projektet ser den som en briljant uppföljare till deras förra succé Thank You for Smoking.

Lite smånytt

Ny bild på Jokern
Alla ni som haft era huvuden gömda under sanden har förmodligen inte sett den nya bilden av Jokern i den uppkommande Batman filmen The Dark Knight. Det är bara ett fåtal bilder som släppts från filmen och det mesta hålls sådär mystiskt hemligt, allt för att bygga upp stämningen kring filmen. Releasedatumet är satt till 18 juli 2008 i USA och en vecka senare i Storbritannien. Har mycket höga förväntningar på Christopher Nolan.Saftigt straff för Indy stöld

Det blev finkan för den 37 årige Roderick Davis efter att ha stulit runt 2000 bilder från den nya Indiana Jones filmen (Indiana Jones and the Crystal Skull). Straffet blev dock sänkt på grund av ett avtal Davis hade med bolaget. Så från att från början ha legat på fyra år sänktes straffet för stölden till två år och fyra månader. Rätt så saftigt.

Stallones röv tar upp två regissörsstolar

Sylvester Stallone som just nu är aktuell med den fjärde installationen i Rambo serien har redan siktet inriktat på nya filmutmaningar. Rocky Balboa och John Rambo säger han ha väckt skapar glöden i honom och planerar nu att regissera två nya filmer. Den första är en re-make av Death Wish från 1974. Den kultförklarade filmen hade Charles Brosnan i huvudrollen och är en riktig klassiker.

Förra gången Stallone gav sig in på att göra en nyinspelning av en gammal klassiker gick det ju inte så speciellt bra, Get Carter var en riktig katastrof film och att jag faktiskt ägt den på DVD får mig att känns mig lite spyfärdig. För regin står som sagt Stallone själv och han kommer även att spela i filmen.

Förutom re-maken av Death Wish så har herr Stallone även planer på att äntligen få göra något han drömt om väldigt länge, nämligen att göra en film om den legendariske skräck författaren och poeten Edgar Allan Poe. Projektet ska ligga Stallone mycket varmt om hjärtat och vara något som han velat göra väldigt länge, lite som Peter Jackson med sin King Kong re-make. Så tidigt som på 70-talet hade han haft en film om Poe i tankarna. Manuset lär även det ha varit färdigt för ett bra tag sen, runt 1994, men det slutliga manuset som filmen kommer att bygga på ska Stallone ha färdigtställt någon gång under 2002.

Filmens IMDB sida pekar på att den kommer att släppas någon gång under 2009, men som vi alla vet så är detta inget att lita på. Men vem kommer då att spela Poe? Ännu går bara rykten men vissa källor påpekar att Stallones personliga val för rollen är Robert Downey Jr, dock inget som skådespelaren själv bekräftat något om ännu. Vad det blir av det hela låter jävligt ostadigt pånågot sätt. Stallone och Poe går liksom inte riktigt ihop i mitt huvud. Men eftersom han nu haft planer på att göra denna film så länge så får vi alla hoppas på att han verkligen har något att komma med.

Writers Guild of America i Strejk, men inte fan gråter jag

Empire skrev för ett tag sedan om en möjlig strejk i USA gällande Writer's Guild of America, alltså i stora drag alla "proffs" manusförfattare och liknande i USA. Nu har det då alltså hänt, manusförfattarna är griniga för att de får för liten del av kakan de hjälpt till att baka ihop och vägrar nu att hålla i en penna eller röra ett tangentbord.

Idag skrev filmtipset om att det antagligen kommer bli en liten kris då det kommer till tv-serier producerade i USA, dessa kommer med största sannolikhet att läggas på uppehåll, i värsta fall i flera månader. Några nya filmmanus kommer heller inte att skrivas, alltså inte några nya filmer. Det här kan ju i vissas öron låta som en stor katastrof för filmvärlden. Inga nya filmer från åh så fantastiska USA, vad ska vi ta oss till? Inte några nya Hollywood filmer, jag tror jag kommer att dö!!!!!!!!!!! Hjäääääääälp... *dödspust*

Skit ner er! Jag ser bara detta som något positivt. Visst är det ju kanske lite synd att man nu inte kan se på sina favoritserier i framtiden, även fast de flesta av dem nu börjar bli så söndervattnade och utspädda att man ibland sitter och funderar varför man ser på dem. Nu när alla stora filmbolag ligger på is så får äntligen mindre bolag med nytänkande manusförfattare chansen att visa vad det går för, nu kommer de inte att behöva konkurera med skit filmer som satsar halva budgeten på att försöka övertyga hjärndöda människor att deras film är bra. Nu får utländska filmer en större chans att visa att det faktiskt görs riktigt bra filmer som det inte talas engelska i. Och nu slipper vi allt överproducerat skit på ett tag. Fan vad jävla skönt det ska bli!

Recent movies, alltså filmer

Så här är vi då, nu igen, med de senaste filmerna jag sett.


The Libertine - 2004
Laurence Dunmore
4-

Verklighetsbaserat drama som följer poeten John Wilmot, känd för att, ja rent utsagt, supa och knulla. Vi får följa honom genom hans liv och ta del av hans livsstil som senare även kom att bli hans död vid endast 33 år ålder.

Filmen har vissa svagheter och det kan vara lite svårt att hänga med i svängarna för ovane tittaren. Väldigt vulgär är den också men på samma gång rätt humoristisk och underhållande. Depp är som väntat absolut strålande och kostymerna är helt fantastiska, miljöerna likaså. Det är en lite konstig anda som ligger och flyter över filmen och det är det som gör att den känns så speciell. Jag gillar att den inte vill göra sig lättförstådd i första taget, visar att man tänkt igenom det hela lite extra. Trots mycket bra med filmen så lyckas den ändå inte riktigt nå upp till den där stabila fyran, så det blir en svag fyra för The Libertine.
IMDB | Filmtipset


Bridge to Terabithia 2007
Gabor Csupo
3-

En dag kommer en ny tjej till skolan, hon blir snabbt kompis med den lite utstötte Jesse Aaron. Tillsammans fantiserar det ihop en drömvärld ute i skogen, ett kungadöme med jättar, alver och magiker, men det finns även onda krafter som de måste beskydda invånarna från i Terabithia.

Det är ett lite annorlunda fantasy äventyr som får en att minnas ens barndomsår då man bara kunde drömma sig bort i en fantasivärld. I det stora hela påminner den faktiskt lite om filmen Min Tjej, på rätt många aspekter faktiskt. Filmen kändes helt okej rakt igenom men den avslutande delen känns inte alls bra. Slutet man hade hoppats så mycket på blev lite en riktigt besvikelse. Det hela kändes väldigt konstig på något vis och gav en lite vriden bild, plötsligt så känns allt fel på något sätt. Filmen lämnar en någon helt annan stans än vad man såg fram emot att den skulle göra. Det är faktiskt därför som filmen landar på en svag trea från att ha svävat runt på en tänkt fyra.
IMDB | Filmtipset


Dünyayi Kurtaran Adam (Turkish Star Wars) - 1982
Çetin Inanç
2+

Turkisk sciensfiction som lånat 50% av alla action scener från George Lucas Star Wars samt ledmotivet till Indiana Jones. Detta är en riktig lågbudget produktion med sprakigt ljud och katastrofalt skrattframkallande scener.

Dom säger att ett gott skratt förlänger livet, undra hur många hundra år alla som sett den här filmen kommer att leva. Det var nämligen mycket länge sen jag skrattade så mycket som jag gjorde till denna film. Allt är så katastrofalt patetiskt och att skådespelarna faktiskt tagit filmen någorlunda seriöst är skrattframkallande bara det. Specialeffekterna är så mycket humor som det bara kan bli. Det går inte att hålla sig från skratt i mer än 5 min, dock finns det lite mindre roligare partier men det absoluta slutet vänder på allting. Man ska inte tro att det är någon parodi utan det är en riktigt seriös film med rätt djup och ingående story, och det är det som gör det hela så patetiskt och galet roligt. I det här fallet är det så jävla dåligt att det blir bra. Dock kan jag inte ge den mer än en stark tvåa.
IMDB | Filmtipset


Superman Doomsday - 2007
Lauren Montgomery, Bruce W Timm, Brandon Vietti
2

Animerat äventyr med Stålmannen, baserar sig på en av de mest kända avsnittet från serietidningen, nämligen Doomsday.

Det speciella med denna film, och serien för all del, är att Stålmannen kommer till sitt slut och faktiskt dör. Nu kanske ni tycker att jag har spoilat hela filmen för er, men det är faktiskt så man marknadsför filmen; Superman Doomsday, Superman Dies. Själva storyn i sig fungerar väl relativt bra, ganska barnanpassat men det är ju även till den målgruppen de riktar sig. Det dåliga med filmen är ändå animationerna. Det ser exakt likadant ut som den ?massproducerade? serien, som överlag håller rätt ok nivå som serie, men som film blir det lite väl i underkant. Hade hoppats på något annat. Sammanfattat är det ett mer våldsamt och längre avsnitt från den animerade serien.
IMDB | Filmtipset

RSS 2.0