Veckans sedda filmer...

Här kommer återigen lite filmer som jag har tittat på de senaste dagarna. Det kommer inte bli så mycket skriverier förutom dessa listor nu då jag har fullt upp med den nya hemsidan jag håller på med.


This is England - 2006
Shane Meadows

Historien berättar om den 12årige Shaun. Han lever ett ganska fattigt liv i en sliten kuststad ensam med sin Mamma. Faders bortgång i Falklandskriget har satt sina spår i Shaun och att han blir mobbad i skolan gör inte sakerna lättare för honom i livet. En dag efter skolan träffar han på ett gäng skinheads. Killarna ser först bara ut att vilja bråka med och honom men efter ett tag blir det bästa vänner. Men saker och ting kommer att förändras.

Det är en fantastisk film med ett otroligt bra soundtrack, måste vara ett av de bästa jag hört på länge. Skådespeleriet är helt oslagbart. Storyn flyter på utmärkt med bitar som får en att gapskratta och bitar som får en att känna sig näst intill deprimerad. Jag gillade inte riktigt Meadows förra film, Dead Man's Shoes, men om hon tänker slänga ur sig fler filmer som denna kommer det inte att ta länge innan hon finns med bland mina favoritregissörer! En mycket sevärd film man måste se, femma!
IMDB | Filmtipset


Cocaine Cowboys - 2006
Billy Corben

Filmen, som nu egentligen är en dokumentär, berättar om händelserna i Miami under 70- och 80-talet som var inspirationskällan för bland annat TV-serien Miami Vice. På omslaget till filmen stoltserar man med att säga att detta är Scarface, fast på riktigt.

Det är en helt sevärd dokumentär, speciellt om man är intresserad av ämnet. Mycket information som är väldigt genomgående, blir nästan lite väl mycket på sina ställen men det är fortfarande sakligt och intressant. Den speglar inte bara Miami under denna tid utan visar även hur världens syn på Miami blev efter alla gänguppgörelser på gatorna mitt på ljusa dagen. Visst luktar det lite TV-produktions-dokumentär över den ibland, men det mesta är faktiskt riktigt bra utfört. Även fast det är bitvis segt ibland så måste jag sträcka mig till att ge den en stark fyra.
IMDB | Filmtipset


28 Weeks Later - 2007
Juan Carlos Fresnadillo

Juan Carlos Fresnadillos mycket efterlängtade fortsättningen på Danny Boyles brittiska zombie-skräckis 28 Days Later. Filmen börjar där den andra slutade, fast 28 veckor senare. Under dessa 28 veckor har de som inte hann bli evakuerade eller lyckades fly dött av svält, likaså alla zombies samt viruset de burit på. Under regim av USA:s armé har man inlett en nybyggnad av ett samhälle i delar av London dit evakuerade börjar sändas tillbaka för att börja sina nya liv. Men någonstans går det katastrofalt fel och helvetet bryter lös.

Trodde först att jag skulle bli serverad en mycket lättstekt zombie splatter som skulle vara så blodig att det skulle rinna ut genom DVD-Spelaren. Visst var det ju på sätt och vis, nästan, det jag fick också. Men ändå känns inte riktigt eftersmaken av blod helt hundra såhär i efterhand. Alla zombies är bra gjorda och effekterna är det inget fel på. Eller ja bitvis, vissa saker luktade det lite väl mycket syntetmaterial över. Det bjuds i alla fall på riktigt sköna referenser (med en twist) från andra zombierullar som Evil Dead och Brain Dead, bara för att nämna några.
IMDB | Filmtipset


The Last King of Scottland - 2006
Kevin Macdonald

Detta är en berättelse som baserar sig på verkliga händelser och följer läkaren Nicholas Garrigan när han reser till Uganda på 70-talet. Av ett rent sammanträffande får han börja tjänstgöra som personlig läkare åt general Idi Amin. De båda tycks komma bra överens och Nicholas sveps med av generalens charm. Men efter ett tag börjar Amins rätta sida att skina igenom och inte bara Nicholas, utan även resten av världen, börjar se vad som dolts bakom fasaden han byggt upp.

Lagom spännande och intressant historia. Whitaker i sin bästa roll hittills och utan honom vet jag inte om denna film skulle ha hållit lika bra. Dock blev det aldrig riktigt sådär bra som jag hade hoppats att den skulle vara, men en svag fyra lyckas den komma upp till tycker jag.
IMDB | Filmtipset


Kulmmelin Jackpot ? 2006
Pekka Karjalainen

Finska humoreliten, som går under namnet Kummeli, har återigen knåpat ihop en sann skrattfest i riktig finsk anda. Filmen följer Pera som spelar i ett humpa-band, men det går inte så värst bra för dem. Även fast det håller på och dealar om att få spela in ett eget kassettband så tycks pengarna inte ens skymtas i horisonten. Pera kommer dock på en brillanjant idé som ska gör dem till miljonärer.

Första halvan var as rolig, jag och min polare har inte skrattat så mycket på länge. Andra halvan var dock lite medioker, nog helt rolig den också men inte lika tilltalande som i början. Känslan är ändå helt perfekt och karaktärerna så jävla bra! Musiken är, som vanligt när det handlar om Kummeli, helt fantastisk! Alla är väldigt duktiga musiker och de gör alltid musiken helt själva. Man kanske måste förstå finska och den finska kulturen för att ta till sig av filmen fullt ut, betyget slutar i alla fall på en svag fyra!
IMDB | Filmtipset


Blades of Glory - 2007
Josh Gordon, Will Speck

Will Farell och Jon Heder spelar två rivaliserande konståkare som rent ut sagt hatar varandra. Efter ett smärre slagsmål efter en tävling, där de båda fick dela på första platsen, blir de permanent bannlysta från att tävla i konståkning igen. Men efter att ha hittat ett litet kryphål i regelboken får de reda på att de fortfarande kan tävla som ett par, något som blir lättare sagt än gjort.

Detta skulle bli årets roligaste komedi. Nog var den ju rolig också, men om det är årets roligaste skulle jag inte satsa mina pengar på. Ett plus för filmen är själva idén, det är ju faktiskt ingen som gjort en komedi om konståkare och de gör det dessutom helt hyfsat. Skämten håller stabil nivå och det är lagom roligt genom hela filmen. Det är en lagom film helt enkelt och ett lagom betyg är tre.
IMDB | Filmtipset


The District (Nyócker!) - 2004
Áron Gauder

Ungersk animerad satir på samhället vi lever i. Följer ett gäng ungdomar som reser tillbaka i tiden för att hitta olja som de ska kunna sälja i framtiden. Till sin hjälp får de en kärnvapenbomb av Usama bin Ladin som gömmer sig under en kebab restaurang i distriktet. Efter att ha lyckats med sin operation och pengarna börjar strömma in vill de lokala gangstrarna och hallickarna ha en del av kakan. Det hela slutar med att George W Bush blir rasande då USA:s intäkter sjunker p.g.a. oljan ungarna säljer. Han bestämmer sig för att bomba sönder hela landet och eliminera, som han kallar det, hotet mot världsfreden. Men vet Bush egentligen vart det är han ska skicka sina bomber, för han verkar inte riktigt ha koll på det här med geografin.

Bollar mellan stark tvåa och svag tre, blir nog det förstnämnda. Mycket snygga animationer och vissa karaktärer är helt coola men lite väl löjlig story kanske. Att man slängde in kritik mot USA blandat med lite annan samhällskritik kan tyckas vara en bra grej, men det är på grundskolenivå och egentligen igen kritik utan bara konstateranden. Alla sång nummer, eller ja "hip-hop-nummer", var även ganska jobbiga. Dialogen gick på i 100 knyck och det blev jobbigt att läsa texten samtidigt som man ville se de snygga animationerna. Är den sevärd? För animationerna, ja! Som film i sig var den tyvärr ingen höjdare.
IMDB | Filmtipset

Sedda filmer...

Lite filmer som det har beskådats på de senaste dagarna i mitt liv


Buffalo '66 - 1998
Vincent Gallo

Vincent Gallo måste ju ändå vara dramats Quentin Tarantino! Denna film är ett mycket bra bevis på det påståendet.

Filmen följer Billy, spelad av Gallo själv, som just släppts ut från fängelset. För att övertyga sina föräldrar om att han varit på en affärsresa utomlands, och inte i fängelse, kidnappar en den unga tjejen Layla (Christina Ricci). Han hotar henne till livet och tvingar henne att komma med till hans föräldrar och låtsas att hon är hans blivande fru. Hur otrevlig Billy än verkar så tycks ändå Layla efter ett tag fatta ett vist tycke för denna kallhjärtade och osympatiska person.

Detta är en riktigt bra film med mycket intressanta karaktärer och ett bra flyt på storyn, fast på långsamt sätt. Det är små släpigt ja, och väldigt ingående. Men det är bara positivt i detta fall. Christina Ricci är helt underbar och Vincent Gallo är iskall med ett ansikte av sten. Det kan nästan inte bli mycket bättre än det här, en mycket stark fyra slutar den på.
IMDB | Filmtipset


Rocky Balboa - 2006
Sylvester Stallone

Det flesta tror jag vet vad filmer handlar om så jag tar det ganska kortfattat. Världsstjärnan Rocky har pensionerat sig från boxningen och har öppnat en egen restaurang. Samtidigt håller en ny stjärna inom boxningen på att växa fram. När media kör en datorsimulerad match mellan Rocky och den nya stjärnan, där Rocky vinner, vill plötsligt den gamla världsstjärnan ta på sig handskarna igen.

Det är en ganska lagom film. Dramat i början lyfter bra fram de mer sentimentala bitarna och själva boxningsscenerna är helt lagom spännande. Det är absolut en värdigare avslutning på serien än vad den rätt så kassa femman skulle ha varit. Jag kan faktiskt inte komma på hur man egentligen skulle ha avslutat det hela på ett bättre sätt. Det är riktigt skönt att se Stallone göra något bra efter en så lång "down-period" och filmen höll en klistrad från första till sista bildruta. Men även fast Rocky var en idol när man var liten så är det hela ändå lite väl genomskinligt. Det är en riktigt hyfsad film i serien och en kanon avslutning, men det når inte högre upp än till en otroligt stark trea. Så är det bara. Denna film drar ändå upp hoppet om att Rambo 4 kanske kan vara något.
IMDB | Filmtipset


Spider Man 3 - 2007
Sam Raimi

Peter Parker får händerna fulla när Sandman och Venom kommer på besök, behöver jag säga mer?

Filmen med ett ord; Medelmåttig, men den har ändå helt okej underhållningsvärde. Effekterna är stundvis riktigt snygga men ibland känns det väldigt plastigt och föråldrat, inte riktigt någon jämn standard. Scenen på Jazzklubben kändes som en kopia på The Mask, och när jag tänker efter luktar hela Spiderman goes Venom förvandlingen mycket The Mask även det. Filmen är ganska lång men tempot är ändå på topp hela tiden och den blev aldrig långtråkig. Men när man sett det mesta förut, vet hur det slutar och annars inte är ett stort Spider Man fan så blir det rätt så? medelmåttigt.

Bruce Campbell är dock som vanligt helt fantastisk, skulle hans scen vara en kortfilm skulle den klart varar värd en femma! Redaktören är annars helt prima han med. En trea, det tycker jag ändå filmen är värd.
IMDB | Filmtipset


13th Floor - 1999
Josef Rusnak

Två vetenskapsmän (Douglas och Hannon) har lyckats skapa en virtuell värld, en kopia av Los Angeles 1937, dit man kan koppla in sig själv och uppleva staden som om det vore i verkligheten. När Douglas hittas mördad blir Hannon polisens huvudmistänkte. För att bevisa motsatsen måste Hannon bege sig in i den virtuella världen för att hitta ett meddelande som Douglas lämnat honom där.

Filmen påminner jävligt mycket om Matrix tycker jag (båda kom 1999), fast här med ett annat perspektiv på det hela och ytterligare en ?nivå?. Skön känsla nästan hela filmen igenom, fast det känns som om handlingen bara skrapar på ytan av det hela när det egentligen finns så mycket man lämnar oförklarat. Potentialen till något mycket bättre finns där, men man har slarvat och förhastat sig, det slutar med att många saker inte riktigt går ihop. Överlag är det en helt okej Cyperpunk-rulle och det är ändå en film som jag kan rekommendera för de flesta.
IMDB | Filmtipset


The Silver Globe - 1987
Andrzej Zulawski

Polacken Andrzej Zulawskis film The Silver Globe (Na srebrnym globie) som nästan ingen har sett! Berättar om en liten grupp människor som tänker starta en ny civilisation på en annan planet. Efter flera missöden har ett flertal personen i gruppen dött, men genom inavel lyckas man hålla populationen uppe i det lilla samhället. En fågelliknande ras från en annan del av planeten kommer och attackerar människorna och förvandlar dem till deras slavar. Människorna ber till en ny påhittad gud och tror att en messias snart ska komma och frälsa dem.

Man blir ju bara slut i huvudet av att se på detta... Upplägget är intressant och skådespelarna är riktigt bra. Bildspråket är rätt speciellt och jag kan inte säga att Andrzej gör sig lättförstådd. Filmen är dock alldeles för lång för att man ska orka ta in allt som filmen har att erbjuda, det vill säga man tröttnar ganska fort på den. Flera scener ur filmen är borta och istället berättar Andrzej vad som händer i dem. Detta gör han till filmklipp som enligt mig inte alls passar in i sammanhanget och förflyttar en längre och längre bort från filmen varje gång de poppar upp. Nej en stark tvåa blir det för min del, hur jävla mycket konst och vackert hit och dit det än är i den. Dock borde jag se den igen, den sätter sina spår i huvudet på en. Själva historien om hur filmen kom till och all dess motgångar är även intressant läsning på Wikipedia.
IMDB | Filmtipset


Shooter - 2007
Antoine Fuqua

Mark Wahlberg spelar Bob Lee Swagger, en sniper-soldat som dragit sig tillbaka för att leva ett fridfullt liv upp i bergen (tänk Rambo). Han dras dock med i leken igen och får i uppdrag att rädda presidenten från att bli skjuten under ett tal. När allt börjar hetta till är det plötsligt Bob som blir anklagad för allting och han sätts på flykt (tänk Prison Break). Efterlyst i hela landet och med FBI hack i häl måste han försöka få reda på vem som egentligen ligger bakom attentatet och varför han blivit anklagad för det (tänk Bourne filmerna). Förstår ni vart jag försöker komma?

Början på det hela var faktiskt ganska lovande men sen bar det bara utför. Hela filmen känns som en ända kopia på ovanstående filmer och det finns egentligen inte någonting som man inte skulle ha sett förut. Storyn skulle ha kunnat fungera om man hade tänkt igenom det hela lite mera och kanske gjort karaktärerna lite mer intressanta. Den duger nästan som en hyfsad action rulle, men det är alldeles för mycket prat och för lite verkstad för att den ska vara hyfsad. Nej, sådant här trams klarar jag mig bra utan!
IMDB | Filmtipset


Dynamite Warrior - 2006
Chalerm Wongpim

Nja, vad ska man säga? Ett barn bevittnar när hans föräldrar blir mördade och bestämmer sig för att hämnas. Det enda han har att gå på är en tatuering på mördarens bröst.

Chalerm Wongpim lyckades imponera ordentligt med filmen Ong Bak, men denna är långt ifrån lika bra som den. Visste redan efter 15min in i filmen att det inte riktigt var "my cup of tea" med allt detta vajerhoppande, men jag tänkte att jag skulle ge den en chans. Det blev dock inte så mycket bättre. Karaktärerna är jobbiga och de alltför overkliga elementen drar ner på upplevelsen. Storyn är nästan hållbar men när man börjar doppa pilar i en kvinnas menstruationsblod så blir det lite för mycket även för mig.
IMDB | Filmtipset

Bra uppföljare?

Ibland, och det kan jag säga inte är ofta, kan det hända något så fantastiskt att en uppföljare till en strålande film är bättre, eller lika bra, som originalet. Jepp, du läste rätt! Vilket fenomen. Så för att ni också ska få ta del av denna fantastiska upplevelse har jag samlat ihop några uppföljare som är mins lika bra som originalen.


Aliens
Det som är speciellt med denna uppföljare är att James Camerons konceptet är helt annat än i Ridley Scotts original från 1979. Cameron har hoppat över från det krypande skräck-thriller temat till ett splatterfilmsliknande platå med infernaliskt shoot em' up tema. På vägen fick han även med sig ett 20tal extra Aliens att skaka av sig, och då får vi heller inte glömma deras gigantiska jävla morsa.

Resultatet blev häpnadsväckande bra och är ett strålande exempel på hur man får en uppföljare att bli lika intressant som den första filmen. Här vattnar man inte ut på gångna koncept utan bjuder istället åskådarna på en helt ny och brutal upplevelse.


Termiantor 2
I'll be back, och jävlar anamma han kom tillbaka som aldrig förut! Okej, denna film är ändå den mest omtalade uppföljaren som slår sitt original, alla vet det, så jag tänker inte rabbla så mycket om det. Men ändå, är den bättre än originalet? Svar ja för i helvete! Terminators plats #197 på IMDB's top 250 Movies of All Time lyser långt ifrån lika starkt som Terminator 2's plats #76. Sug på det 80-talister!






Spider-Man 2.1

Vad var det som verkligen saknades i den första Spider-Man filmen? En kick ass jävla skurk! Green Goblin är inget jämfört med Doc Ock, en av de bästa skurkarna som någonsin existerat i superhjältevärlden. ?Tåg-scenen ? i tvåan är helt fantastisk och i Directors Cut versionen (Spider-Man 2.1) är scene så maxad som den kan bli. Ettan var bara ett halvintimt förspel, det är i tvåan som är den riktiga Spider-Man får sin rätta skepnad.






Mad Max 2

Hell yea! Det är ingen fråga om saken, Mad Max två slår ettan med hästlängder. Jag vet det, du vet det, din mormor vet det, ja ALLA vet det! Mad Max som var en riktig lågbudget film pumpades upp med denna uppföljare som var Australiens dyraste film för den tiden. Det skulle få plats säkert tio stycken Mad Max 1 filmer i denna gällande explosioner, vapen, våld, bilar och brutala krockar. På tal om explosioner så hade filmen den största explosionen som en Australisk produktion någonsin haft förut. Den sprängde upp hela jävla inspelningsplatsen!




Batman Returns

Helt klart den bästa Batman rullen, och ja den är faktiskt bättre än Batman Begins. Det är det här som är Batman! Den första Batman filmen var helt okej, men saknade det där mörka, gotiska och lite skrämmande. Batman ska luta mer mot skräck än action enligt mig och Tim Burton fattade slutligen det med den denna uppföljare.






Back to the Future 2
Det som är så bra med uppföljaren till Back to the Future är att den utspelar sig i en helt annan värld, framtiden. Skulle filmen istället fortsatt nöta på samma tidsepok som ettan skulle meningen med den försvinna lika snabbt som Delorian förflyttar sig mellan tid och rum. Det är det som uppföljare handlar om, man vill ha något nytt och inte samma jävla skit man redan sett.

Det är svårt att säga om den skulle vara bättre än originalet. Enligt mig är båda filmerna faktiskt jämlika och det är ju egentligen det som är det ultimata. Synd bara ett det inte riktigt höll ända ut till den tredje installationen i serien.


Shrek 2
Ettan var riktigt rolig men det var länge sedan jag skrattade så jävla mycket som jag skrattade till denna. Filmreferenserna till andra filmer är totalt klockrena och många fler än i ettan, animationerna är snyggare, skämten roligare, Eddie Murphy kör sitt till 110% och Antonio Banderas som "Mästerkatten i Stövlarna" är pricken över i. Det kan inte bli så mycket bättre än detta och det är just därför den är min absoluta favorit inom genren.






Självklart måste även ett axplock av de absolut värsta uppföljarna som mina ögon någonsin beskådat läggas med.



Batman and Robin
Vad i helvete är det här? Batman kör runt i en neonupplyst bil som ser ut som en stor dildo från framtiden, iklädd gummidräkt som luktar latex och har styva bröstvårtor. Storyn är katastrofal och Schwarzenegger har fan ingenting att göra i en Batman film, lika mycket som George Clooney som fan spelar Batman i filmen! Jag får fan huvudvärk bara jag tänker på Clooney i den där kostymen och när Schwarzenegger säger på sin Tyska dialekt; Let?s kick some ice. Jag kan fan inte förlåta mig själv för att faktiskt ha sett den på bio!




Lilla Jönsonligan på Kollo
De två förta filmerna gick väl att kolla på när man var mindre, men det spelar ingen roll hur jävla liten du för att du inte ska fatta att denna film är en enda stor hög med skit! Allt är så jävla uselt så den inte är klokt! Manuset är helt åt helvete, de s.k. "Special Effekterna" får mig att spy och skådespelarna (ungarna) är de sämsta jag sett i hela mitt liv! Fattar inte att de där jävla ungarna ens kunde komma ihåg sina repliker. Nu kanske ni tänker, men var inte så hård, de är ju bara barn, barn är inte så duktiga. Det finns satan hundratals filmer med riktigt duktiga barnskådespelare! Denna är så jävla långt ifrån som det bara går att komma! Som om inte det vore nog så gjordes det ännu en till uppföljare på serien, men den min kära vänner kommer aldrig att ens att komma i kontakt med min näthinna!


Scream 3
Ettan var en riktigt bra och välspelad slasher skräckis som satte en helt ny benämning på teen-slaher genren. Som med de flesta saker som gått bra ska det göra igen och igen tills varenda droppe vattnats ut ur konceptet. Som väntat var Scream 2 en total besvikelse. Den lyckades dock hålla sig kvar med lillfingret hängande över det gigantiska stupet ner till botten där de allra uslaste jävla filmer ligger i en hög och samlar damm. Det är just i den jävla högen som Scream 3 ligger för närvarande, och den kommer att ligga där tills den ruttnat sönder. Konceptet är så jäva urvattnat att omslaget till filmen fan är genomskinligt!





Speed 2: Cruise Control

Vad fan tänkte man här egentligen? Vi kör samma story som ettan fast på en båt istället, det blir säkert skit bra. Jag var 12 år när jag såg denna och redan då förstod jag att det bara var värdelöst skit! Filmen är ett hån mot originalet som är en lysande och spännande action film som lätt kan mätas med Die Hard serien. Uppföljaren kan lätt mätas med... jag gissa!






Aladin and the King of Thieves
Disneys uppföljare brukar oftast inte hålla särskilt bra standard och den tredje filmen i serien är heller inget undantag. I detta fall är det faktiskt en av de sämsta jag sett!

Storyn är kass och det är otroligt dåligt tecknat, Jasmine ser inte ens likadan ut som hon gör i de två tidigare filmerna. Detta är egentligen bara ett längre avsnitt från serien och tydligen bara ett sätt att försöka dra in mer pengar.

RSS 2.0