Biljakter från förr - Del 2

Gone in 60 Seconds
Jag nämnde tidigare nyinspelningen av Gone in 60 Seconds och hur otroligt fel det kändes att man gick och använde en datoranimerad bil för slutscenen, det måste ha fått H.B. Halicki som regisserade och spelade i originalfilmen från 1974 att vridigt sig i sin grav. Originalet, som är mest känd för sin 40 minuter långa biljakt, avslutades med att Halicki hoppade nästan tre meter med en Ford Mustang och bröt därmed ett flertal revben i landningen. Filmen brukade även skryta med att under de 97 minuter som den spinner lös på så demoleras hela 93 bilar.

Komedier
I slutet av 70-talet började komedierna haka på med biljakterna och filmer som Smokey and the Bandit (kanske mer känd som Nu Blåser vi Snuten), Grand Theft Auto (inte att förväxlas med spelserien) och Blues Brothers började dyka upp . Biltävlingar på motorvägar tvärs över USA:s delstater (inspirerade av Two-Lane Blacktop) blev även ett populärt tema. Där hittar vi bland annat filmer som Death Race 2000 (1975), The Gumball Rally (1976) och The Cannonball Run (1981). ”Smokey” och ”Cannonball” fick även flertalet katastrofalt dåliga uppföljare.



Riskerade livet
Det som är så fascinerande med dessa gamla biljaktsfilmer är att på den tiden de gjordes så fanns inte möjligheten att trickfilma så mycket, det man ser bilarna göra i filmerna gjorde de på riktigt helt enkelt. Så klart var det ju livsfarligt och självklart hände flera olyckor under inspelningarna. Skådespelarna i dessa filmer riskerade sina liv bara för att underhålla publiken, vilket jag tycker man kan lägga lite omtanke på då man ser filmerna.

Biljakter idag
Men även fast de äldre biljakterna är att föredra så kan man faktiskt hitta några guldkorn i dagens filmer. Några bra exempel är The Rock (1996), Ronin (1998) och Bourn Identity (2002), Death Proof (2007)


Nästa gång vi återvänder till "Biljakter från förr" så ska vi ta upp varje film för sig med en liten recension samt betyg. Så höll ögonen öppna!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0