Veckans sedda filmer...

Här kommer återigen lite filmer som jag har tittat på de senaste dagarna. Det kommer inte bli så mycket skriverier förutom dessa listor nu då jag har fullt upp med den nya hemsidan jag håller på med.


This is England - 2006
Shane Meadows

Historien berättar om den 12årige Shaun. Han lever ett ganska fattigt liv i en sliten kuststad ensam med sin Mamma. Faders bortgång i Falklandskriget har satt sina spår i Shaun och att han blir mobbad i skolan gör inte sakerna lättare för honom i livet. En dag efter skolan träffar han på ett gäng skinheads. Killarna ser först bara ut att vilja bråka med och honom men efter ett tag blir det bästa vänner. Men saker och ting kommer att förändras.

Det är en fantastisk film med ett otroligt bra soundtrack, måste vara ett av de bästa jag hört på länge. Skådespeleriet är helt oslagbart. Storyn flyter på utmärkt med bitar som får en att gapskratta och bitar som får en att känna sig näst intill deprimerad. Jag gillade inte riktigt Meadows förra film, Dead Man's Shoes, men om hon tänker slänga ur sig fler filmer som denna kommer det inte att ta länge innan hon finns med bland mina favoritregissörer! En mycket sevärd film man måste se, femma!
IMDB | Filmtipset


Cocaine Cowboys - 2006
Billy Corben

Filmen, som nu egentligen är en dokumentär, berättar om händelserna i Miami under 70- och 80-talet som var inspirationskällan för bland annat TV-serien Miami Vice. På omslaget till filmen stoltserar man med att säga att detta är Scarface, fast på riktigt.

Det är en helt sevärd dokumentär, speciellt om man är intresserad av ämnet. Mycket information som är väldigt genomgående, blir nästan lite väl mycket på sina ställen men det är fortfarande sakligt och intressant. Den speglar inte bara Miami under denna tid utan visar även hur världens syn på Miami blev efter alla gänguppgörelser på gatorna mitt på ljusa dagen. Visst luktar det lite TV-produktions-dokumentär över den ibland, men det mesta är faktiskt riktigt bra utfört. Även fast det är bitvis segt ibland så måste jag sträcka mig till att ge den en stark fyra.
IMDB | Filmtipset


28 Weeks Later - 2007
Juan Carlos Fresnadillo

Juan Carlos Fresnadillos mycket efterlängtade fortsättningen på Danny Boyles brittiska zombie-skräckis 28 Days Later. Filmen börjar där den andra slutade, fast 28 veckor senare. Under dessa 28 veckor har de som inte hann bli evakuerade eller lyckades fly dött av svält, likaså alla zombies samt viruset de burit på. Under regim av USA:s armé har man inlett en nybyggnad av ett samhälle i delar av London dit evakuerade börjar sändas tillbaka för att börja sina nya liv. Men någonstans går det katastrofalt fel och helvetet bryter lös.

Trodde först att jag skulle bli serverad en mycket lättstekt zombie splatter som skulle vara så blodig att det skulle rinna ut genom DVD-Spelaren. Visst var det ju på sätt och vis, nästan, det jag fick också. Men ändå känns inte riktigt eftersmaken av blod helt hundra såhär i efterhand. Alla zombies är bra gjorda och effekterna är det inget fel på. Eller ja bitvis, vissa saker luktade det lite väl mycket syntetmaterial över. Det bjuds i alla fall på riktigt sköna referenser (med en twist) från andra zombierullar som Evil Dead och Brain Dead, bara för att nämna några.
IMDB | Filmtipset


The Last King of Scottland - 2006
Kevin Macdonald

Detta är en berättelse som baserar sig på verkliga händelser och följer läkaren Nicholas Garrigan när han reser till Uganda på 70-talet. Av ett rent sammanträffande får han börja tjänstgöra som personlig läkare åt general Idi Amin. De båda tycks komma bra överens och Nicholas sveps med av generalens charm. Men efter ett tag börjar Amins rätta sida att skina igenom och inte bara Nicholas, utan även resten av världen, börjar se vad som dolts bakom fasaden han byggt upp.

Lagom spännande och intressant historia. Whitaker i sin bästa roll hittills och utan honom vet jag inte om denna film skulle ha hållit lika bra. Dock blev det aldrig riktigt sådär bra som jag hade hoppats att den skulle vara, men en svag fyra lyckas den komma upp till tycker jag.
IMDB | Filmtipset


Kulmmelin Jackpot ? 2006
Pekka Karjalainen

Finska humoreliten, som går under namnet Kummeli, har återigen knåpat ihop en sann skrattfest i riktig finsk anda. Filmen följer Pera som spelar i ett humpa-band, men det går inte så värst bra för dem. Även fast det håller på och dealar om att få spela in ett eget kassettband så tycks pengarna inte ens skymtas i horisonten. Pera kommer dock på en brillanjant idé som ska gör dem till miljonärer.

Första halvan var as rolig, jag och min polare har inte skrattat så mycket på länge. Andra halvan var dock lite medioker, nog helt rolig den också men inte lika tilltalande som i början. Känslan är ändå helt perfekt och karaktärerna så jävla bra! Musiken är, som vanligt när det handlar om Kummeli, helt fantastisk! Alla är väldigt duktiga musiker och de gör alltid musiken helt själva. Man kanske måste förstå finska och den finska kulturen för att ta till sig av filmen fullt ut, betyget slutar i alla fall på en svag fyra!
IMDB | Filmtipset


Blades of Glory - 2007
Josh Gordon, Will Speck

Will Farell och Jon Heder spelar två rivaliserande konståkare som rent ut sagt hatar varandra. Efter ett smärre slagsmål efter en tävling, där de båda fick dela på första platsen, blir de permanent bannlysta från att tävla i konståkning igen. Men efter att ha hittat ett litet kryphål i regelboken får de reda på att de fortfarande kan tävla som ett par, något som blir lättare sagt än gjort.

Detta skulle bli årets roligaste komedi. Nog var den ju rolig också, men om det är årets roligaste skulle jag inte satsa mina pengar på. Ett plus för filmen är själva idén, det är ju faktiskt ingen som gjort en komedi om konståkare och de gör det dessutom helt hyfsat. Skämten håller stabil nivå och det är lagom roligt genom hela filmen. Det är en lagom film helt enkelt och ett lagom betyg är tre.
IMDB | Filmtipset


The District (Nyócker!) - 2004
Áron Gauder

Ungersk animerad satir på samhället vi lever i. Följer ett gäng ungdomar som reser tillbaka i tiden för att hitta olja som de ska kunna sälja i framtiden. Till sin hjälp får de en kärnvapenbomb av Usama bin Ladin som gömmer sig under en kebab restaurang i distriktet. Efter att ha lyckats med sin operation och pengarna börjar strömma in vill de lokala gangstrarna och hallickarna ha en del av kakan. Det hela slutar med att George W Bush blir rasande då USA:s intäkter sjunker p.g.a. oljan ungarna säljer. Han bestämmer sig för att bomba sönder hela landet och eliminera, som han kallar det, hotet mot världsfreden. Men vet Bush egentligen vart det är han ska skicka sina bomber, för han verkar inte riktigt ha koll på det här med geografin.

Bollar mellan stark tvåa och svag tre, blir nog det förstnämnda. Mycket snygga animationer och vissa karaktärer är helt coola men lite väl löjlig story kanske. Att man slängde in kritik mot USA blandat med lite annan samhällskritik kan tyckas vara en bra grej, men det är på grundskolenivå och egentligen igen kritik utan bara konstateranden. Alla sång nummer, eller ja "hip-hop-nummer", var även ganska jobbiga. Dialogen gick på i 100 knyck och det blev jobbigt att läsa texten samtidigt som man ville se de snygga animationerna. Är den sevärd? För animationerna, ja! Som film i sig var den tyvärr ingen höjdare.
IMDB | Filmtipset

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0