Movie-Filmer

Lite filmer som det har kollats på de senaste dagarna. Betygsatta och smått kommenterade...


Sunshine - 2007
Danny Boyle

Här har vi en sådär riktigt krispig och spännande Sci-Fi thriller som tar tankarna tillbaka till Alien.

Filmen utspelar sig 50 år framåt i tiden. Solen har börjat dö ut och människorna på jorden skickar iväg ett team av astronauter som sitt sista hopp. Utrustade med en atombomb i storlek med Texas, ska de försöka återuppliva solen och därmed rädda mänskligheten. Visst låter det lite som Depp Impact/Armageddon fast med solen som mål istället, men jag kan lova er att Sunshine är ljusår från dessa två filmer.

Det hela börjar faktiskt lite segt och mina förväntningar börjar sakta glida neråt, men det dröjer inte länge före spänningen dras upp till max för att nästan explodera mot slutet. Man satt minst sagt på helspänn i den sista halvan av filmen.

Vissa må tycka att den är rätt så overklig på sina ställen och det kan jag i och för sig hålla med dem om. Men det är väl ingen som sagt att en Sci-Fi thriller måste vara verklighetstrogen till 100 %? Det är ju lite det som är grejen med dessa filmer liksom. Cillian Murphy, som spelar en av astronauterna, har jag alltid tyckt ser lite små läskig och mystisk ut, och varje gång man ser honom i en "good-guy" roll känns det lite konstigt. Men han gör sin roll utmärkt i denna och bidrar till mystiken. De helt vrickade ljuden och musiken i filmen är en annan sak som verkligen förhöjer upplevelsen på det hela. Så en stabil fyra blir det helt klart.
. IMDB . . Filmtipset .


Inland Empire - 2007
David Lynch


Var ska man börja med en film som denna? En tre timmars film som, av "Painter gone Director" David Lunch, kort och gott beskrivs som "A woman in trouble".

Ettdera finns det inte så mycket att säga om denna film eller så finns det så mycket att det skulle ta flera timmar, om inte dagar, att skriva ner alla sina tankar om den. Lynch är verkligen en mästare på få tittaren att inte förstå någonting.

Den första timmen av filmen tycker jag ändå var riktigt underhållande. Skådespelet är i absolut toppklass hela filmen igenom och det var riktigt roligt att se Grace Zabriskie som den smått knäppa besökaren i huset. Fick mig faktiskt att skratta ett flertal gånger. Sedan spårar det hela ut i konstiga och osammanhängande klipp som snurrar sönder ens hjärna vid minsta försök att försöka tyda dem. Jag tror jag behöver något mer konkret för att ta till mig fullt ut av film som denna och att jag såg den i ett sömnigt tillstånd gjorde ju inte filmen lättare att förstå det heller.

I slutet lyckas den ändå knyta ihop allt på något underligt sätt och att den nästan bankat sönder min hjärna känns helt plötsligt värt det. Detta är ändå en film som bör ses minst ett par gånger innan man ens kan komma i närheten av att förstå den, om det ens går att förstå den. Alla får tolka den på sitt sett, vilket gör att det ändå är en väldigt unik film.

En omtitt vid ett piggare tillstånd skulle mycket väl höja filmen från min starka trea till minst en fyra. Men det får bli den dagen.
. IMDB . . Filmtipset .


Zodiac - 2007
David Flincher

Hade höga förhoppningar på denna film och redan det har börjat visa sig vara ett dåligt tecken nu för tiden, för jag blir alltid lika besviken och så även denna gång.

Filmen bygger på verkliga händelser som utspelade sig i slutet av 60-talet och början av 70-talet. En seriemördare som gick under namnet Zodiac härjade runt i Kalifornien området och skickade mystiska meddelanden med koder till tidningarna i trakten där han erkände morden han begått.

Den första timmen var väldigt lovande och det hela såg ut att vara en riktigt smart thriller som skulle engagera tittaren i att försöka lista ut gåtan. Tyvärr så blev det istället en seg och långtråkig jakt på mördaren som varken var smart eller speciellt intressant. Miljöerna är dock riktigt snygga och det är för dem och de riktigt bra scenerna i början som den håller sig på en någorlunda stabil nivå.

Sämst var ändå texten på slutet som berättade hur fallet låg till i dagsläget och vad som hände med personerna som var inblandade. Eller texten i sig var det inget fel på, men varför i hela helvete hade man valt att ha så liten storlek på texten att man måste springa fram till teven med ett förstoringsglas för att få ut något av den.
. IMDB . . Filmtipset .


The Good Shepherd - 2006
Robert De Niro


Vad tänkte De Niro egentligen på när han gjorde denna? Tydligen alldeles för mycket eftersom han helt glömde bort att göra sin film mer intressant än ett vitt A4-papper.

Nu kanske jag tog i lite väl, men filmen är rena sömnpillret och får dina ögonlock att väga 100kg. Det blir faktiskt väldigt segt och långtråkigt att se denna film. Något som den ändå kan trösta sig med är att Matt Damon och de andra skådespelarna spelar helt hyfsat och att den faktiskt har sina riktigt bra höjdpunkter. Även fast dessa höjdpunkter drunknar i det ointressanta.

Det jag tycker var roligast med denna film var ändå att äntligen få se Joe Pesci på film igen, efter hans åtta åriga uppehåll. Men det är ju klart, han kan ju inte göra gamle kompisen De Niro besviken.

Men ändå, jag fatta knappt någonting av den här filmen och jag fattar mig inte på De Niro just nu! Ett plus ett lika med två och en halv.
. IMDB . . Filmtipset .


The Hamiltons - 2006
The Butcherbrothers


Vad fan är det här? The Butcherbrothers, lika skrattretande som filmen!

Varför, varför, varför har denna film vunnit så jävla många priser? På omslaget stoltserar den men vunna filmpriser från den ena filmfestivalen till den andra. Klart man tror att det är en riktigt bra skräck film då. Och varför går man alltid på de där IQ-befriade lockelse texterna på DVD omslagen? Smartaste Independet filmen sen Saw, visst, vilket jävla skämt! Alla dessa citat borde ju skrivas upp och ges ut som en skämtbok!

Filmen handlar i alla fall om familjen Hamilton som ser ut att vara en helt vanlig amerikansk familj, men under ytan döljer de sina mörkaste hemligheter. Jag trodde först att detta skulle vara en blandning av Saw och Hostel. Den första scenen, som antydde mycket på det, såg även riktigt lovande ut. Men det är rätt fantastiskt hur otroligt jävla fel man kan ha!

Storyn må vara nytänkande men filmen är 90min av långtråkigt trams. Independent filmer med skräcktema brukar oftast fungera om de inte försöker vara allt för seriösa och inte sparar på blodet. I The Hamiltons gör man helt tvärtemot. Man försöker få det seriöst med dåliga amatörskådisar (måste bara ändå säga att han som spelade polisen var riktigt rolig) och slänger in lite folk i blodiga kläder och några styva bröstvårtor som syns genom tröjan. Det blir en mycket svag tvåa för att man i alla fall försökt vara lite kreativa gällande storyn. Ifall att The Butcherbrothers försöker göra ett namn för sig inom skräckfilms-genren så är de i alla fall långt ifrån nära att lyckas!
. IMDB . . Filmtipset .

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0