Where are the Wild Things?Den prisbelönta musikvideoregissören Spike Jonzes filmatisering av Maurice Sendaks bok "Where the Wild Things Are" har världspremiär 16 oktober i år. Kanske du aldrig hört talas om den? Shame on you! Men bara lugn, här är din guide till både filmen, boken och även allt annat runt omkring.

 Vilken Bok?
Where the Wild Things Are är en bilderbok för barn av Maurice Sendak. Den utkom 1963 och har därefter vunnit ett flertal olika priser. Bland annat belönades den med ett av de mest prestigefyllda amerikanska barnboksprisen, the Caldeo Medal 1964. Priset tilldelas den författare/konstnär som skapat årets bilderbok för barn.

Max flyr verkligheten
Bokens handling kretsar runt den lilla pojken Max. En kväll springer han runt hemma utklädd till varg och jagar hunden med en gaffel. Detta gör att Max mor blir arg på honom och han blir skickad i säng utan kvällsmat. I sin frustration fantiserar Max ihop en mystisk skog i sitt rum, en skog fylld av märkliga och otäcka monster. Monstren ser skrämmande och farliga ut, men Max lär sig att tämja dem och blir krönt till deras konung.

Obamas favorit
Lite rolig kuriosa om boken är att i en intervju berättade Sendak att monstren i boken egentligen skulle vara hästar. Men han kom på att han inte kunde rita hästar, så det fick bli monster istället. President Barack Obama ska även ha sagt att det här är en av hans favorit böcker. 

Tidigare filmatiseringar
Den första filmatiseringen av boken kom 1973, regisserad av Gene Deitch. Det var en animerad kortfilm på 7min som utkom i två olika versioner. Originalversionen hade berättarrösten gjord av Allen Swift medan 1988-versionen använde Peter Schickeles röst.

Walt Disneys försök
1983 va Disney på gång med en banbrytande CGI-animerad filmatisering av boken. Som regissör stod blivande Pixar chefen John Lasseter. Projektet kom dock aldrig längre än test stadiet och filmrättigheterna föll ur händerna på Disney. Test klippen finns dock att ses på yotube här 


Where the Wild Things Are 2009

Spike Jonze har försökt hålla historien så nära boken som möjligt i sin filmatisering. Till sin hjälp har han haft Dave Eggers. Under inspelningen har  även de båda varit i kontakt med bokens författare (Maurice Sendak) för att bolla idéer. Sanningen är att det faktiskt var Sendak själv som gick till Jonze och föreslog att han skulle filmatisera boken. En filmatisering ska ha varit i Sendaks tankar sedan tidigt 90-tal, men han säger att det inte funnits någon som passat för projektet.

Max spelar Max
I filmen ser vi Max Records (passande namn) spela den unga pojken Max. Som i boken blir Max skickad till sängs, detta efter att han ställt till med olika hyss för att modern Connie (Catherine Keener) bjudit över en pojkvän. På sitt rum fantiserar Max ihop en fantasivärld där han seglar iväg på ett hav till en ö bebodd av mystiska monster.

Kända namn som monsterröster
Att hitta någon som skulle passa i rollen som Max var inte det lättaste. Man höll öppna auditions dit tusentals barn världen över kom för att visa vad de gick för. Slutligen föll lotten på Max Records. Max Records kan för tillfället ses i "The Brothers Bloom" från 2008 tillsammans med Mark Ruffalo, som även spelar i denna. Rösterna till monstren har lånats ut av bland annat James Gandolfini, Forest Whitaker och Catherine O'Hara. Monstren är gjorda med hjälp av dockor, animatronik och CGI. 


Musikvedeoregissör
Regissören Spike Jonze är mest känd för sina skatefilmer och musikvideos åt bland annat
Björk, R.E.M, Beastie Boys och Chemical Brothers. Men han har även gjort ett namn för sig inom långfilmsvärlden, för ingen har väl missat hans succé film "Being John Malkovich" från 1999. Men det har stått aningen stilla på den här fronten ett tag nu (närmare sju år sedan förra långfilmen "Adaption" hade premiär). Fast det är förståss inte helt sant...

Mycket trubbel på vägen
Från början var det nämligen meningen att Universal skulle stå för produktionen av "Where the Wild Things Are". Så tidigt som november 2000 kunde man se en teaser i början av filmen "The Grinch".  Det blev dock en hel del tjatter mellan studion och Jonze som slutligen gick över till Warner Bros för att slutföra sin film. Anledningen till dispyten mellan Jonze och Universal ryktas bero på att studion tyckte att filmen var alldeles för grym. Det ska även ha rapporterats om barn som sprungit ut gråtandes från en förhandstitt av den ofärdiga filmen. Men även Warner Bros lär ska ha tyckt att filmen inte varit tillräckligt familjevänlig. En hel del ändringar har lett till att premiärdatumet ständigt skjutits fram. Först var premiären satt till maj  2008, sen oktober samma år till "någon gång" 2009. Nu är det i alla fall världspremiär 16 oktober i år. För våra breddgrader blir det i slutet av november.

Trailern kan ni se här nedanför.


Trailer

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0