Kortfilm - DESTINOHär har vi Salvador Dalís och Walt Disneys kortfilmsprojekt Destino. Produktionen sattes i i rullning i slutet av 1945. Först 58 år senare kunde kortfilmen ses i sin helhet på Annecy International Animated Film Festival, den 2 juni 2003. Filmen är gjord med traditionell animering som blandats med CGI. Animationerna, som inspirerats av Dalís berömda målningar, spelas upp till toner skrivna av den Mexikanska kompositören Armando Dominguez (framfört av Dora Luz)

Dalí och animeraren John Hench från Disney arbetade 8 månader med filmen mellan 1945 och 1946. Men på grund av den vacklande ekonomi hos Walt Disney Studios under andra världs kriget började projektet ligga i riskzonen. Hench fick ihop ett 18 sekunder långt test klipp som han hoppades skulle övertyga Disney om att de skulle få fortsätta. Men projektet sågs inte längre finansiellt och lades därför ner.

När Walt Disneys brorsson Roy Edward Disney 1999 arbetade med Fantasia 2000 fick han nys om projektet. Han bestämde sig för att återuppliva filmen med hjälp av studions franska produktionsavdelning. En grupp på ungefär 25 animerare satte sig ner för att försöka tyda Dalís och Henchs kryptiska storyboards. Till hjälp hade de Gala Dalís (Dalís fru) journaler och den nu avlidne Hench själv.

De 18 sekunder långa testklippet av Hench kan ses i scenen med de två sköldpaddorna. Filmen planeras komma ut på DVD 2010 och kommer att innehålla en dokumentär om Dalís och Disneys partnership.

Det här är en helt fantastisk kortfilm som måste ses, det är som att vara inne i en av Dalís tavlor. Själv kan jag bara drömma om vad den här duon skulle ha kunnat åstadkomma ifall att de skulle få ha fortsatt att arbeta ihop. Se den här nedanför, och gör det nu!| IMDB | The Artwork from Destino | The Destiny of Dalís Destino |

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0