Några sedda filmer, 27.6 -09

Frankenstein
1931
James Whale
Betyg: 4+

Den legendariska, defenetiva och ultimata monsterfilmen med världens kanske mest kända monster! James Whales film om Dr.Frankenstein, som skapar en levande varelse från delar av döda människor, är utan tvekan en sann klassiker i monstergenren. Mycket på grund av legenden Boris Karloff som gestaltar Dr.Frankensteins skapelse/monster.

Från första scenen sätter man stämningen. Vi får se Edward van Sloan ge några varningens ord på grund av det chockerande innehållet. Klassiskt. Regissören arbetar mycket med skuggor och annorlunda ljussättning. Resultatet är en mystiskt och obehaglig atmosfär. Men samtidigt är det lite småmysigt, speciellt med det knaspriga ljudet i bakgrunden. Karloff är kung i filmen, men även Colin Clive levererar bra som galen professor. Gillar även Frederik Kerr som baronen, han bjuder på några riktigt roliga repliker. Trots sin höga ålder håller den än i dag.


Bride of Frankenstein
1935
James Whale
Betyg: 3+

Redan 1933 ville Universal se en uppföljare på kassasuccén Frankenstein. Men regissör James Whale ville inte göra någon uppföljare. Till slut fick han dock ge vika och fyra år efter den första filmen kom då slutligen uppföljaren "Bride of Frankenstein". Filmen går rätt mycket i samma spår som den första, här pusslar Dr.Frankenstein istället ihop en kvinnlig varelse. Denne ska agera brud till monster han skapade i den första filmen.

Många ser den här som den bästa Frankenstein filmen som gjorts. Själv tycker jag inte att den håller samma klass som den första. Den här känns lite förlöjligad och tramsig på sina ställen. De där förminskade människorna i glasen var en snygg effekt för att vara gjort på 30-talet, men scenen har egentligen ingen betydelse för handlingen. Man ville bara skryta med effekten helt enkelt. Dessutom känns den som hämtade ur någon barnvänlig Disneyfilm. Mest irriterad blir jag ändå på den där gapande kärringen. Men så klart finns det även många bra scener, som den med den blinda mannen. Wale gör återigen ett ypperligt arbete med skuggor och ljussättning, speciellt i närbilderna på karaktärernas ansikten. Ljudeffekterna är även riktigt schysta och överlag är det en bra film. Minus glastubs-gubbarna och den där gapande kärringen så skulle det garanterat ha blivit en svag fyra.


Predator 2
1990
Stephen Hopkins
Betyg: 2-

Man väljer sina filmer. schwarzenegger valde att göra Terminator 2 istället för den här uppföljaren på Predator. Svenske muskelknutten Magnus Samuelsson valde att vara med i den kommande Göta Kanal 3 istället för en liten roll i Ridley Scotts Gladiator. Så var det med det.

Predator 2 utspelar sig i en storstad (Los Angeles) istället för en djungel som i ettan. Polisen börjar stöta på märkliga och brutalt uträttade mord på knarkkungarna i staden. Hårdkokta snuten Mike Harrigan (Danny Glover) sätter sig in i de mystiska fallen. Men han stöter på ständiga protester från Peter Keys (Gary Busey), ledaren för en hemlig specialstyrka. Självklart skiter Harrigan fullständigt i Keys order och gräver vidare i fallet. Upptäckterna han gör kunde han aldrig ha kunnat föreställa sig.

Filmen börjar riktigt skönt. Det öppnas upp med mycket pang-pang och explosioner. Kan inte sluta tänka på Laddat vapen dock, Glover kör ju i princip samma roll. Och egentligen skulle detta ha kunnat vara vilken jävla muterat-monster-härjar-i-stan-film som helst. Lite synd faktiskt att de ville slösa bort en så bra karaktär som Predator på det här alldagliga action tramset. Det är så mycket anti Predator i jämförelse med ettan. Några roliga scener bjuder den i alla fall på, så magplasket svider inte så mycket som det kunde ha gjort. Håll utkik efter skallen från en Alien bland troféerna i Predators rymdskepp, det var där idén om Alien vs. Predator väcktes.


Milk
2008
Gus van Sant
Betyg: 4-

Harvey Milk (Sean Penn) var den första öppet homosexuella mannen som valdes till ett politiskt ämbete i Amerika. Filmen utspelar sig i 70-talets San Fransisco och berättar om hans hårda kamp och ständiga motgångar. När vinden slutligen vände för Milk avslutades hans liv abrupt i ett mord utfört av en politisk motståndare.

Det här är en viktig film som visar hur långt vi har kommit med vårt samhälle idag. Penn och gänget presterar alla bra i sina roller. Penn fick till och med en Oscar för bästa manliga skådespelare, en Oscar som i mitt tycke ändå borde ha gått till Mickey Rourke i The Wrestler. Även fast det är en viktig film med bra skådespelare och allt det där så saknar jag ändå något. Det är något med sättet man för fram storyn på, jag känner mig helt enkelt inte tillräckligt fängslad i det som händer. Ibland vet jag inte ens vad som händer. Men här finns absolut mer positivt än negativt och slutscenen är riktigt bra. Summasummarum landar det på en svag fyra för min del.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0