Sedda filmer...

Lite filmer som det har beskådats på de senaste dagarna i mitt liv


Buffalo '66 - 1998
Vincent Gallo

Vincent Gallo måste ju ändå vara dramats Quentin Tarantino! Denna film är ett mycket bra bevis på det påståendet.

Filmen följer Billy, spelad av Gallo själv, som just släppts ut från fängelset. För att övertyga sina föräldrar om att han varit på en affärsresa utomlands, och inte i fängelse, kidnappar en den unga tjejen Layla (Christina Ricci). Han hotar henne till livet och tvingar henne att komma med till hans föräldrar och låtsas att hon är hans blivande fru. Hur otrevlig Billy än verkar så tycks ändå Layla efter ett tag fatta ett vist tycke för denna kallhjärtade och osympatiska person.

Detta är en riktigt bra film med mycket intressanta karaktärer och ett bra flyt på storyn, fast på långsamt sätt. Det är små släpigt ja, och väldigt ingående. Men det är bara positivt i detta fall. Christina Ricci är helt underbar och Vincent Gallo är iskall med ett ansikte av sten. Det kan nästan inte bli mycket bättre än det här, en mycket stark fyra slutar den på.
IMDB | Filmtipset


Rocky Balboa - 2006
Sylvester Stallone

Det flesta tror jag vet vad filmer handlar om så jag tar det ganska kortfattat. Världsstjärnan Rocky har pensionerat sig från boxningen och har öppnat en egen restaurang. Samtidigt håller en ny stjärna inom boxningen på att växa fram. När media kör en datorsimulerad match mellan Rocky och den nya stjärnan, där Rocky vinner, vill plötsligt den gamla världsstjärnan ta på sig handskarna igen.

Det är en ganska lagom film. Dramat i början lyfter bra fram de mer sentimentala bitarna och själva boxningsscenerna är helt lagom spännande. Det är absolut en värdigare avslutning på serien än vad den rätt så kassa femman skulle ha varit. Jag kan faktiskt inte komma på hur man egentligen skulle ha avslutat det hela på ett bättre sätt. Det är riktigt skönt att se Stallone göra något bra efter en så lång "down-period" och filmen höll en klistrad från första till sista bildruta. Men även fast Rocky var en idol när man var liten så är det hela ändå lite väl genomskinligt. Det är en riktigt hyfsad film i serien och en kanon avslutning, men det når inte högre upp än till en otroligt stark trea. Så är det bara. Denna film drar ändå upp hoppet om att Rambo 4 kanske kan vara något.
IMDB | Filmtipset


Spider Man 3 - 2007
Sam Raimi

Peter Parker får händerna fulla när Sandman och Venom kommer på besök, behöver jag säga mer?

Filmen med ett ord; Medelmåttig, men den har ändå helt okej underhållningsvärde. Effekterna är stundvis riktigt snygga men ibland känns det väldigt plastigt och föråldrat, inte riktigt någon jämn standard. Scenen på Jazzklubben kändes som en kopia på The Mask, och när jag tänker efter luktar hela Spiderman goes Venom förvandlingen mycket The Mask även det. Filmen är ganska lång men tempot är ändå på topp hela tiden och den blev aldrig långtråkig. Men när man sett det mesta förut, vet hur det slutar och annars inte är ett stort Spider Man fan så blir det rätt så? medelmåttigt.

Bruce Campbell är dock som vanligt helt fantastisk, skulle hans scen vara en kortfilm skulle den klart varar värd en femma! Redaktören är annars helt prima han med. En trea, det tycker jag ändå filmen är värd.
IMDB | Filmtipset


13th Floor - 1999
Josef Rusnak

Två vetenskapsmän (Douglas och Hannon) har lyckats skapa en virtuell värld, en kopia av Los Angeles 1937, dit man kan koppla in sig själv och uppleva staden som om det vore i verkligheten. När Douglas hittas mördad blir Hannon polisens huvudmistänkte. För att bevisa motsatsen måste Hannon bege sig in i den virtuella världen för att hitta ett meddelande som Douglas lämnat honom där.

Filmen påminner jävligt mycket om Matrix tycker jag (båda kom 1999), fast här med ett annat perspektiv på det hela och ytterligare en ?nivå?. Skön känsla nästan hela filmen igenom, fast det känns som om handlingen bara skrapar på ytan av det hela när det egentligen finns så mycket man lämnar oförklarat. Potentialen till något mycket bättre finns där, men man har slarvat och förhastat sig, det slutar med att många saker inte riktigt går ihop. Överlag är det en helt okej Cyperpunk-rulle och det är ändå en film som jag kan rekommendera för de flesta.
IMDB | Filmtipset


The Silver Globe - 1987
Andrzej Zulawski

Polacken Andrzej Zulawskis film The Silver Globe (Na srebrnym globie) som nästan ingen har sett! Berättar om en liten grupp människor som tänker starta en ny civilisation på en annan planet. Efter flera missöden har ett flertal personen i gruppen dött, men genom inavel lyckas man hålla populationen uppe i det lilla samhället. En fågelliknande ras från en annan del av planeten kommer och attackerar människorna och förvandlar dem till deras slavar. Människorna ber till en ny påhittad gud och tror att en messias snart ska komma och frälsa dem.

Man blir ju bara slut i huvudet av att se på detta... Upplägget är intressant och skådespelarna är riktigt bra. Bildspråket är rätt speciellt och jag kan inte säga att Andrzej gör sig lättförstådd. Filmen är dock alldeles för lång för att man ska orka ta in allt som filmen har att erbjuda, det vill säga man tröttnar ganska fort på den. Flera scener ur filmen är borta och istället berättar Andrzej vad som händer i dem. Detta gör han till filmklipp som enligt mig inte alls passar in i sammanhanget och förflyttar en längre och längre bort från filmen varje gång de poppar upp. Nej en stark tvåa blir det för min del, hur jävla mycket konst och vackert hit och dit det än är i den. Dock borde jag se den igen, den sätter sina spår i huvudet på en. Själva historien om hur filmen kom till och all dess motgångar är även intressant läsning på Wikipedia.
IMDB | Filmtipset


Shooter - 2007
Antoine Fuqua

Mark Wahlberg spelar Bob Lee Swagger, en sniper-soldat som dragit sig tillbaka för att leva ett fridfullt liv upp i bergen (tänk Rambo). Han dras dock med i leken igen och får i uppdrag att rädda presidenten från att bli skjuten under ett tal. När allt börjar hetta till är det plötsligt Bob som blir anklagad för allting och han sätts på flykt (tänk Prison Break). Efterlyst i hela landet och med FBI hack i häl måste han försöka få reda på vem som egentligen ligger bakom attentatet och varför han blivit anklagad för det (tänk Bourne filmerna). Förstår ni vart jag försöker komma?

Början på det hela var faktiskt ganska lovande men sen bar det bara utför. Hela filmen känns som en ända kopia på ovanstående filmer och det finns egentligen inte någonting som man inte skulle ha sett förut. Storyn skulle ha kunnat fungera om man hade tänkt igenom det hela lite mera och kanske gjort karaktärerna lite mer intressanta. Den duger nästan som en hyfsad action rulle, men det är alldeles för mycket prat och för lite verkstad för att den ska vara hyfsad. Nej, sådant här trams klarar jag mig bra utan!
IMDB | Filmtipset


Dynamite Warrior - 2006
Chalerm Wongpim

Nja, vad ska man säga? Ett barn bevittnar när hans föräldrar blir mördade och bestämmer sig för att hämnas. Det enda han har att gå på är en tatuering på mördarens bröst.

Chalerm Wongpim lyckades imponera ordentligt med filmen Ong Bak, men denna är långt ifrån lika bra som den. Visste redan efter 15min in i filmen att det inte riktigt var "my cup of tea" med allt detta vajerhoppande, men jag tänkte att jag skulle ge den en chans. Det blev dock inte så mycket bättre. Karaktärerna är jobbiga och de alltför overkliga elementen drar ner på upplevelsen. Storyn är nästan hållbar men när man börjar doppa pilar i en kvinnas menstruationsblod så blir det lite för mycket även för mig.
IMDB | Filmtipset

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0