Senaste Filmerna!

Storm - 2005
Måns Mårlind, Björn Stein
4

Här har vi en svensk thriller som någonstans försöker vara någon form av skräckfilm som man slängt in lite sci-fi element i. När jag först hörde den här beskrivningen tänker jag bara nej, nej och åter nej. Vad är det här för trams? Detta kommer ju aldrig att fungera. Och har man den inställningen till filmen när man börjar se den så är det också vad man kommer att tycka om den, enda tills det att man faktiskt börjar inse hur smart och genomtänkt den egentligen är.

Storm handlar om DD, en själväskande person med alldeles för starkt självförtroende för sitt eget bästa. En dag dyker en märklig kvinna upp i hans liv, hennes namn är Lova och hon berättar för DD om en mystisk ask formad som en kub. Plötsligt dras DD mot sin vilja in sin egen mardröm och plötsligt är inget längre vad det ser ut att vara.

Som sagt kände jag mig rätt skeptisk till en början, allting verkade bara vara en ända röra och den där serietidningssekvensen med Eva Röse i latexdräkt gav ju även den lite ?annorlunda? vibbar. Men efter att ha fått bearbeta filmen lite och tänkt igenom det hela, så märker man slutligen hur smart och genomtänkt den egentligen är. Jag vet att det här är en film som inte alla kommer att gilla, den stora skaran filmtittare vill inte alla se filmer som kanske är invecklade att förstå och där man kanske behöver tänka till lite efter att man sett dem. Själv älskar jag dessa filmer och Storm var en helskön film som passar ypperligt i min smak. Stabil fyra för en film som blir kvar i ens tankar.
IMDB | Filmtipset


When The Wind Blows - 1987
Jimmy T Murakami
4-

Det här en rätt så gripande animation som är så mycket anti-krigsfilm man kan tänka sig. Filmen är baserad på Raymond Briggs bok och kretsar runt ett tredje världskrig. Vi för följa det gamla paret Jim och Hilda Bloggs som lever i Storbritannien. När de får reda på att ett tredje världskrig brutit ut tas deras tankar snabbt tillbaka till deras barndom under andra världskriget. De båda försöker förbereda sig för en eventuell bombattack genom att bygga ett s kydd nere i källaren. Men vad det inte vet är att dagens krig utkämpas med kärnvapen. Efter att bomberna släppts tror det gamla paret att allt kommer att återgå till det normala efter några dagar, ovetande om att de sakta håller på att dö av den giftiga radioaktiviteten som spridits av bomben.

Det är en mycket vacker och gripande film. Det är så synd om det gamla stackars paret som fortfarande lever i gånga dagar och minnen, de är så typiska och ska bortförklara allting. Jag gillar hur man har blandar animation med verkliga föremål i filmen, blir med djup i det hela och gör att det inte känns för platt. Dock tycker jag mycket lämnas bort och man skulle ha vilja ha så mycket mer. Slutbetyget landar i alla fall på en svag fyra, det är en sorlig film som åter bekräftar att krig är bara skit!
IMDB | Filmtipset


Joulutarina (En Julsaga) - 2007
Juha Wuolijoki
3+

En klassisk julfilm om hur Jultomen verkligen kom till och som passar ypperligt för hela familjen. Filmen utspelar sig i norra Finland för flera hundra år sedan och där får vi följa den lilla pojken Nicolas. Historien börjar på julafton, men med sorgliga besked. Nicolas syster och föräldrar har gått ner sig i isen och drunknat när de var på väg till doktorn med den sjuka systern Aada. Byborna, som inte riktigt vet vad de ska ta sig till med den lilla pojken, bestämmer att varje familj i byn får ta hand om Nicolas ett år i taget. Varje julafton framöver byter Nicolas familj, och för att visa sin tacksamhet ger han varje barn i familjerna han varit hos en liten present. Var efter åren går blir det fler och fler barn och plötsligt håller en tradition på att uppstå.

Det är en helt lagom film som ändå inte känns alldeles för mycket standard. De bitvis gripande delarna skapar ett bra djup i filmen och även fast många saker är ganska förutsägbara så är det en helt behaglig och vacker liten saga, liten för att man mycket väl skulle ha kunnat dra på med minst en halvtimme till. Antagligen ville man inte ha det alltför långt eftersom man riktar sig till yngre tittare och dessa kan ha lite svårt att koncentrera sig vid längre filmer. Får lägga förhoppningarna på en förlängd DVD-utgåva till julhandeln. Sammanfattat blir det en stark trea. Det är en vacker julsaga i vackra och snöbeklädda landskap som passar hela familjen. Tråkigt att det vara så kort och vissa skådespelare var faktiskt inte något vidare.
IMDB | Filmtipset


Beck - Den Japanska Shungamålningen - 2007
Kjell Sundvall
3

Efter att ett kvinna hittas skjuten på ett hotell i Stockholm kallas Beck in till platsen av sin tyske kollega Sperling, som befann sig på hotellet och som även pratat med kvinnan före mordet. Mordet förbryllar dem båda då mördaren format kroppen så att den föreställer en känd tavla.

Inget utöver det vanliga, en standard beck helt enkelt. Vad mer kan man säga? Många typiska element och vändningar som man är van med från tidigare filmer blandat med Gunvalds klockrena kommentarer. Den där vettskrämda konstvärderaren var riktigt rolig att se på, annars är det mesta rätt så slätstruket. Men som en gammal beckfantast blir det ändå en trea och det är en Beck film som även vanliga döingar kan se på.
IMDB | Filmtipset


Pefect Stranger - 2007
James Foley
2

Journalisten Rowena Price undersöker ett mord på en barndomsvän. Alla spår tycks leda till en högt uppsatt chef på en mäktig reklambyrå. För att luska fram fler svar tar hon till onlinedating.

Jag skulle inte säga att det är en total skit film som många vill påstå (men jävligt nära). Däremot är Halle Berry totalt jävla värdelös och hennes skådespelarprestationer är skrattretande. Upplägget är standard thriller med en något oförutsägbar twist på slutet. Som alltid när datorer spelar en större roll i en films handling så blir det oftast rätt patetiskts och så även i denna.

Vid första tanken så är detta en film som funkar helt okej, men börjar man analysera den och tänka igenom den mer så märker man hur simpel och ihålig den egentligen är. Karaktärernas reaktioner till vad som händer är dåliga och där utmärker sig Berry återigen, totalt värdelös är hon! Bruce Willis passar överhuvudtaget inte in i denna film, förstår inte varför han går med på allt liknande skit nu för tiden. Det här är verkligen en film som passar dem som inte vill tänka desto mer och för dem som tycker att "standard" är något bra och underhållande. Bitvis ligger den på en svag trea, men slutresultatet landar på en tvåa, och nej inte en stark utan en vanlig jävla tvåa. Vi har sett det förut och vi kommer sannerligen att få se det igen... olyckligtvis!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0